Francouzské SNCF objednaly 19 vlaků Omneo. Karoserie budou z České Lípy

Dvoupodlažní jednotky Omneo Premium. Foto: BombardierDvoupodlažní jednotky Omneo Premium. Foto: Bombardier

Společnost Bombardier Transportation získala od státních francouzských drah (SNCF) objednávku na dalších 19 jednotek Omneo Premium pro dálkovou dopravu v

Společnost Bombardier Transportation získala od státních francouzských drah (SNCF) objednávku na dalších 19 jednotek Omneo Premium pro dálkovou dopravu v regionu Hauts-de-France. Na zakázce se výrazně podepíše i český železniční průmysl: karoserie se vyrábějí v České Lípě.

Jde o součást velké rámcové smlouvy už z roku 2010, ve které SNCF objednaly až 860 dvoupodlažních jednotek. Kontrakt v hodnotě 256 milionů eur za 19 vlaků oznámil Bombardier v tiskové zprávě. Nové vlaky mají francouzské dráhy převzít v roce 2022, nasadí je na linky z Paříže do Amiens a z Paříže do Saint Quentin a Maubeuge / Cambrai.

Cestujícím vlaky přinesou novou úroveň mobility. Mají velkou kapacitu, dostatečný komfort a jsou lépe přístupné i pro tělesně postižené,“ řekl šéf francouzského Bombardieru Laurent Bouyer. Z České Lípy se převážejí svařené skříně do závodu v Crespinu ve Francii.

Bombardier slibuje úpravy interiéru, široké sedačky, zásuvky na dobíjení. Barevné schéma interiéru se bude v příštích měsících ještě řešit. Souprava dlouhá 135 metrů nabízí 463 sedaček a 12 míst pro jízdní kola a dva invalidní vozíky. Jednotky lze spojit. Jezdí rychlostí až 200 kilometrů v hodině.

Tagy bombardier Bombardier Transportation Czech Republic Omneo Premium sncf
16 komentářů