dpp

Bez řidiče a bez hotovosti. Pozemní lanovka v Bernu prošla po 125 letech velkou proměnou

Nová lanovka na Gurten. Foto: GurtenbahnNová lanovka na Gurten. Foto: Gurtenbahn

K výměně vozidel došlo po 25 letech.

Po více než čtyřměsíční odstávce začala opět jezdit pozemní lanovka na vrch Gurten na jižním okraji Bernu. Kromě nových vozů přinesla rozsáhlá modernizace za 10 milionů franků (zhruba čtvrt miliardy korun) i další změny: cestující si mohou koupit jízdenky už jen v automatech kartou nebo online.

Ke slavnostnímu otevření lanovky po výluce došlo minulý týden. Lanovka se dočkala zásadní rekonstrukce po 125 letech od zahájení provozu. K výměně samotných vozů lanovky došlo po 25 letech. Lanovka spojuje Wabern v nadmořské výšce 572 metrů s vrchem Gurten. Horní stanice je ve výšce 839 metrů, lanovka ujede zhruba kilometr. Celý vrch je oblíbeným cílem obyvatelů Bernu, s trochou fantazie ho lze přirovnat k pražskému Petřínu.

Nová kabina lanovky pro Gurtenbahn. Foto: CalagNová kabina lanovky pro Gurtenbahn. Foto: CalagNová kabina lanovky pro Gurtenbahn. Foto: CalagNová kabina lanovky pro Gurtenbahn. Foto: CalagPřeprava nové kabiny lanovky pro Gurtenbahn. Foto: CalagPřeprava nové kabiny lanovky pro Gurtenbahn. Foto: CalagInstalace nové lanovky pro Gurtenbahn. Foto: CalagNová lanovka na Gurten. Foto: GurtenbahnNová lanovka na Gurten. Foto: Gurtenbahn

Nové kabiny lanovky jsou od společnosti Calag. Podle dopravce dodává jejich jednoduchý design lanovce nadčasovou eleganci. Součástí modernizace kromě trati byl i nový systém ovládání. Nově nejsou vůbec potřeba řidiči, na provoz lanovky dohlíží dispečeři v horní stanici.

Novinkou jsou i automatické nástupní dveře ve stanicích, které se otevírají, když je lanovka připravena k nástupu. Neprobíhá už kontrola jízdenek automaticky, ale náhodně. Jízdenky je možné nyní koupit pouze online nebo v automatech, na lanovce platí také řada síťových jízdenek včetně SwissPass.

Práce na modernizaci trvaly zhruba čtyři měsíce, místo lanovky jezdil na vrchol autobus.

Tagy Bern Gurtenbahn pozemní lanová dráha Švýcarsko
12 komentářů