Benzin je nejlevnější za 11 let. Jen někde, Tank ONO zlevnilo na 23,90 Kč za litr

Čerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-OnoČerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-Ono

Ceny ropy spadly tento týden na nejnižší hodnotu od roku 2003, Tankování pohonných hmot v Česku je tak nejlevnější od

Ceny ropy spadly tento týden na nejnižší hodnotu od roku 2003, Tankování pohonných hmot v Česku je tak nejlevnější od roku 2009, kdy se v Česku dal koupit litr benzinu či nafty za dvacet korun. V Česku je možné tankovat pohonné hmoty už za 23,90 Kč za litr, ceny se ale v posledních dnech výrazně liší.

Na úroveň 23,90 Kč dnes odpoledne zlevnila síť čerpacích stanic Tank ONO. Za tuto cenu se naposledy tankovalo na jaře roku 2009. Od začátku letošního března cena benzínu jen u této firmy spadla o více než pět korun za litr.

Nákupní ceny jdou stále dolů. Držíme stále stejnou marži,“ řekl spolumajitel firmy Jiří Ondra. Rychlý pád cen ale není zdaleka vidět na jiných čerpacích stanicích: průměrná cena podle společnosti CCS v Česku stále u benzinu i nafty přesahuje 29 korun. Ondra nevyloučil, že dojde k dalšímu zlevnění.

Podle Ondry se zatím neprojevuje nijak na zájmu lidí, že by zůstávali doma. „Dokonce nám poslední týden objem prodaných pohonných hmot mírně vzrostl. Může to ale být i tím, že rozdíl mezi cenou u nás a jinde je už větší než obvykle,“ dodal Ondra. Bez všech daní je nyní cena benzínu z rafinerie na úrovni kolem čtyř korun za litr.

Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Finlord  je za poklesem cen extrémní zlevnění cen ropy Brent, ta spadla až na 26 dolarů za barel. Důvodem je i cenová válka ropných producentů, zejména mezi Saudskou Arábií a Ruskem. „1. dubna skončí dosavadní dohoda ohledně těžebního limitu. Pokud se situace do té doby nezmění, tak Saudi Aramco zvedne produkci z 9,7 mbd na 12,3 milionu. Rusko uvedlo, že zareaguje zvýšením produkce ropy minimálně o 500 tisíc barelů. Spojené Arabské Emiráty také zvýší produkci. Na globálním trhu s ropou tak vznikne obrovský přebytek ropy, což ještě může mírně zatlačit cenu dolů,“ uvedl Tomčiak. Upozornil, že cena 26 dolarů je pod produkčními náklady. Během pátku cena stoupla nad 30 dolarů, vzápětí ale opět klesla.

Tagy ceny pohonných hmot ropa
39 komentářů