Babiš kritizoval šéfa Českých drah, na jeho místo má být otevřené výběrové řízení

Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhyBývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhy

Debaty o konci generálního ředitele a předsedy představenstva Českých drah Miroslava Kupce se dostaly už i na úroveň Poslanecké sněmovny.

Debaty o konci generálního ředitele a předsedy představenstva Českých drah Miroslava Kupce se dostaly už i na úroveň Poslanecké sněmovny. Kupec nemá podle všeho ani podporu premiéra Andreje Babiše. Ten slibuje na post šéfa Českých drah otevřené výběrové řízení.

„Hlavní očekávání, které bylo na pana předsedu představenstva kladeno, tedy stabilizovat vedení Českých drah nebylo bohužel dostatečným důvodem naplněno,“ řekl Babiš při odpovědi na interpelaci poslankyně KSČM Květy Matušovské. Ta se ho zeptala, proč má Kupec končit v době, kdy ČD obhájily rating a vydaly dluhopisy. „Kolik ředitelů ročně musí mít České dráhy, abyste je zlikvidovaly?“ zeptala se Matušovská. Podivovala se i nad tím, že ministr dopravy Vladimír Kremlík s generálním ředitelem Českých drah dosud nejednal. Na debaty o konci Kupce v čele Českých drah upozornil včera jako první deník Zdopravy.cz.

Babiš sice uvedl, že rozhodnutí je plně v gesci dozorčí rady Českých drah, současně ale Kupce zkritizoval. „Například klíčový, nově vybraný člen představenstva odešel po velmi krátké době,“ četl Babiš z připravené odpovědi. Předcházelo ji několik výroků o tom, jak České dráhy téměř zlikvidovali jeho předchůdci a výčet údajných Babišových úspěchů v tuzemské dopravě. Podle svých slov od krachu zachránil České aerolinie.

Babiš narážel ve své kritice na působení Michala Heřmana, který v představenstvu firmy vydržel jen několik týdnů. Odešel do jiné státní firmy: OKD, na vlastní žádost. Podle dostupných informací se s ním Babiš opakovaně kvůli nástupu do čela OKD sešel. „Věřím, že se panu ministrovi spolu s dozorčí radou ČD podaří nastavit v krátké době lepší  prostředí, jasně určit KPI (nastavená kritéria pro předsedu představenstva i jednotlivé členy),“ řekl Babiš. Současně uvedl, že pokud budou nějaké personální změny, tak ministr dopravy jistě udělá výběrové řízení. Podle něj by poslanci měli zkoumat i to, co se stalo v Českých drahách za „vládnutí tradičních demokratických stran“. „České dráhy téměř zlikvidovali naši předchůdci,“ řekl Babiš.

 

Tagy Andrej Babiš České dráhy Miroslav Kupec
43 komentářů