AŽD na Švestkové dráze testuje přenos obrazu z přejezdu ke strojvedoucímu

Přenos obrazu z přejezdu na stanoviště strojvedoucího. Pramen: AŽD PrahaPřenos obrazu z přejezdu na stanoviště strojvedoucího. Pramen: AŽD Praha

Strojvedoucí by se tak měl včas dozvědět, zda po předzváněcí době a sklopení závor neuvázlo na přejezdu auto.

Společnost AŽD Praha testuje na své Švestkové dráze (Čížkovice – Obrnice) nový systém, který má zvýšit bezpečnost na přejezdech. Jde o online přenos obrazu z přejezdu na obrazovku strojvedoucího, který se se svým vlakem k přejezdu blíží.

Systém se na Švestkové dráze aktuálně testuje na dvou přejezdech, do tří měsíců jím má být vybaveno sedm přejezdů. Strojvedoucí, který bude přijíždět k přejezdu, by se tak měl včas dozvědět, zda po předzváněcí době a sklopení závor neuvázlo na přejezdu auto.

„Systém je vymyšlen tak, že strojvedoucí nebude muset neustále sledovat tablet s přenosem obrazu z jednotlivých přejezdů, což by ho mohlo rozptylovat od sledování trati. Na problém na přejezdu bude upozorněn akustickým signálem a poté, co se pohledem na obraz z přejezdu přesvědčí o uváznutém automobilu, začne brzdit. I kdyby se vlak nepodařilo zcela zastavit, alespoň se zpomalením dramaticky sníží následky nehodové události,“ uvedl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Obraz je z přejezdů zkušebně přenášen na upravený tablet, který byl doplněn na stanoviště strojvedoucího. „Do budoucna plánujeme tuto novinku svázat například s jednotným evropským vlakovým zabezpečovacím systémem ETCS, což by v případě jakéhokoliv problému na železničním přejezdu znamenalo, že by hnací železniční vozidlo začalo automaticky brzdit bez zásahu strojvedoucího,“ doplnil Chrdle.

Firma podle něj systém implementuje i do autonomního testovacího vlaku na zkušební dráze Kopidlno – Dolní Bousov.

Tagy AŽD Praha bezpečnost na železnici Švestková dráha
113 komentářů