Glosa: Zachovejme papírové jízdenky koupené za hotovost

Tady je na fotce z konce roku 2018. Stará výdejna jízdenek u Ješetic ztratila svůj účel dávno předtím. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTady je na fotce z konce roku 2018. Stará výdejna jízdenek u Ješetic ztratila svůj účel dávno předtím. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ostravská MHD směřuje jako první v republice k provozu bez papírových jízdenek. To vyvolává řadu emocí a střetů, které se

Ostravská MHD směřuje jako první v republice k provozu bez papírových jízdenek. To vyvolává řadu emocí a střetů, které se nevedou pouze na linii staromilci versus pokrokáři. Otázka je obecnější a týká se zachování soukromí, anonymity a v nejširším smyslu svobody jednotlivce v digitálním věku.

Ač technologičtí nadšenci a vítači novinek tvrdí, že anonymita je zaručena, stále se opakující kauzy úniků dat a koneckonců i záplava nevyžádaných reklam a telefonátů dokazují opak. Co je dnes prezentováno jako striktně anonymní (anonymizované) může být velmi konkrétní.

Špehování je všudypřítomné a většinou za ním nejsou bohulibé důvody. Autor této glosy je proto toho názoru, že vedle nových technologií, které bezesporu přinášejí mnoho užitku, by měla být člověku zachována i možnost volit „technologie“ tradiční. Už jen pro možnost volby samotnou.

Člověk by měl mít právo na výplatu mzdy v hotovosti, měl by mít právo nemít účet v bance, nemít platební kartu, nemít mobilní telefon a e-mail, nemít počítač a internet, číst papírové noviny z trafiky, posílat dopisy a jezdit na jednotlivé papírové jízdenky. A přitom nebýt člověkem druhé kategorie.

V ostravské MHD jezdí už více lidí na elektronickou jízdenku než papírovou. Foto: DPO

V ostravské MHD jezdí už více lidí na elektronickou jízdenku než papírovou. Foto: DPO

Řadu těchto práv už ztratil a ještě ztratí, řadu z nich má plně v kompetenci soukromý sektor s hlavním kritériem ekonomické výhodnosti. Ale papírové jízdenky ve veřejné dopravě (a možnost zaplatit je hotově) nám, prosím, nechte.

[yop_poll id=“10″]

Tagy anketa jízdenky
190 komentářů