Brnbán, NáBr nebo Šalingrad? V polovině ankety vede Brno, hlavní nádraží

Brno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

První kolo ankety brněnského magistrátu o pojmenování přesunutého nádraží je přesně v polovině. Zatím město po vyřazení duplicit a pravidla

První kolo ankety brněnského magistrátu o pojmenování přesunutého nádraží je přesně v polovině. Zatím město po vyřazení duplicit a pravidla porušujících názvů eviduje 1174 unikátních návrhů. První kolo sice skončí až na konci prázdnin, favorité už se ale rýsují.

Pokud by anketa skončila dnes, stavěly by vlaky ve stanici Brno, hlavní nádraží. To je nejčastější návrh, lidé jej zaslali již téměř stokrát. Mezi další horké adepty patří názvy inspirované slavnými osobnostmi, jako je J. G. Mendel a T. G. Masaryk nebo recesistický název Brnbán tulipán.

„Překvapila nás velká oblíbenost Járy Cimrmana. Osobně bych se klonil k pojmenování nového nádraží po historické osobnosti spjaté s Brnem, ale poslední slovo bude na samotných Brňanech,“ uvedl primátor Petr Vokřál.

V září proběhne hlasování o tom, kterých deset názvů postoupí do finále. Z deseti finalistů pak během října vyberou název nového nádraží držitelé účtu na portálu BrnoID. Podle pravidel jsou vyřazovány například názvy spojené s žijícími osobnostmi (nádraží Karla Gotta nebo Bolka Polívky) či názvy, které odporují dobrým mravům.

Nej návrhy

Nejkratším schváleným názvem je NáBr, naopak nejdelším ŽEBRADLO – Železniční brněnská akceptovaná dopravní lokalita. Samostatnou a velmi oblíbenou kapitolou jsou názvy vycházející z brněnského hantecu. Opakovaně se objevují Šalingrad, Rola Brno, Nádr či Hlavas.

Z okruhu historických osobností se v došlých názvech nejčastěji objevují tato jména (v pořadí podle počtu návrhů): J. G. Mendel, T. G. Masaryk, Franta Kocourek, Leoš Janáček a Václav Havel.

Samostatnou kapitolu tvoří pošťuchování přespolních. Mezi návrhy tak je třeba Antiprágl, Osvětlená zatáčka na trase Praha–Vídeň, Praha-východ či Praha-brněnské předměstí.

Tagy anketa brno nádraží název
28 komentářů