Železniční fúze desetiletí potvrzena. Alstom kupuje divizi Bombardier Transportation

Souprava IC2 pro Deutsche Bahn od Bombardieru. Foto: Deutsche BahnSouprava IC2 pro Deutsche Bahn od Bombardieru. Foto: Deutsche Bahn

Francouzská společnost Alstom dnes oznámila, že kupuje železniční divizi kanadské společnosti Bombardier. O možném spojení se spekulovalo několik týdnů v

Francouzská společnost Alstom dnes oznámila, že kupuje železniční divizi kanadské společnosti Bombardier. O možném spojení se spekulovalo několik týdnů v souvislosti se zhoršením výsledků Bombardieru. Alstom za divizi Bombardier Transportation zaplatí 5,8 až 6,2 miliardy eur (144 až 154 miliard Kč).

„Jsem velmi hrdý na to, že mohu oznámit akvizici společnosti Bombardier Transportation, která je jedinečnou příležitostí k posílení naší globální pozice na rostoucím trhu mobility. Tato akvizice zlepší náš globální dosah a výrazně zvýší naše inovační schopnosti,“ uvedl šéf Alstomu Henri Poupart-Lafarge. Dodal, že Alstom zachová jako základnu Bombardieru kanadský Québec.

Kupní cena bude uhrazena zčásti v hotovosti a zčásti ve formě nových akcií Alstomu. Kanadský penzijní fond Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), který v divizi vlastní téměř třetinový podíl, by se měl po dokončení transakce stát největším akcionářem Alstomu s 18procentním podílem.

Převzetí divize Bombardier Transportation by Alstomu mohlo pomoci například v konkurenčním boji s čínskou společností CRRC, která nyní rozšiřuje své zahraniční aktivity. Divize Bombardier Transportation loni utržila téměř 11 miliard kanadských dolarů (190 miliard Kč), uvedla agentura AP.

Alstom už v minulosti plánoval spojení s dopravní částí německého Siemensu, transakci ale zastavila Evropská komise. I v tomto případě je jisté, že transakci bude dlouho posuzovat, oba výrobci mají v Evropě významné podíly na trhu. Spojením by v oboru železničního průmyslu vznikla firma s obratem přes 15 miliard eur ročně. Alstom se Siemensem se tehdy chtěli spojit i kvůli hrozbě vstupu čínského výrobce CRRC na evropský trh.

Alstom s Bombardierem už několik let spolupracuje na některých zakázkách, například pro francouzské státní dráhy SNCF nebo na dodávkách pro pařížské metro.

Bombardier minulý týden oznámil výrazné zhoršení výsledků, současně prodal zbývající podíl ve výrobním programu Airbusu A220. Bombardier má svůj výrobní závod i v Česku, v České Lípě svařuje karoserie. Alstom v železničním byznysu v Česku žádnou výrobní základnu nemá.

Tagy alstom bombardier Top
28 komentářů