Airbus ovládl produkci A220. Bombardier zcela opouští model, který vymyslel

Airbus A220-100 a Airbus A220-300. Foto: AirbusAirbus A220-100 a Airbus A220-300. Foto: Airbus

Evropský výrobce letadel Airbus výrazně navýšil svůj podíl ve výrobním programu letadel Airbus A220. S Bombardierem a kanadskou provincií Québec

Evropský výrobce letadel Airbus výrazně navýšil svůj podíl ve výrobním programu letadel Airbus A220. S Bombardierem a kanadskou provincií Québec se dohodl na novém uspořádání, podle kterého bude mít Airbus v projektu A220 podíl 75 %, zbytek bude mít provincie přes svoji firmu Investissement Quebec. Na trhu se spekuluje, že dopravní kolos Bombardier, který je ve velkých problémech, dnes oznámí spojení velké části firmy s francouzským Alstomem.

Transakci dnes oznámily Airbus, Bombardier a Québec v tiskové zprávě. Airbus svým vstupem do programu letadel označených dříve jako CSeries zachránil před dvěma lety jejich další existenci, teď se jeho role ještě zvýší. Bombardier, který letadlo vyvinul, z projektu zcela odchází. Airbus do projektu vstoupil v době, kdy americká vláda oznámila plán zavést na letadla A220 vysoká cla. Airbus tuto hrozbu obešel tím, že začal s výrobou A220 i ve svém závodě v USA ve městě Mobile v Alabamě.

Airbus měl dosud v projektu podíl 50,01 %, Bombardier 31 % a Investissement Québec 19%. Airbus má současně podle nové dohody opci na podíl provincie v roce 2026, o tři roky později, než byl původní plán. Airbus přes svoji společnosti Stelia Aerospace současně ovládl výrobu leteckých dílů pro A220 a A330, kterou dosud Bombardier provozuje v kanadském městě Saint Laurent. V tomto závodě se vyrábí například trupy či kokpity pro A220.

Podle Airbusu nová dohoda ukazuje jeho velký zájem o rozvoj celého programu. Od vstupu Airbusu do produkce tohoto typu letadel stoupl objem objednávek o 64 % na 658 kusů, mezi kupci jsou od loňska i České aerolinie.

Airbus současně odmítl některé obavy, že by výrobu ukončil či přesunul do Evropy. „Nová dohoda umožní stabilizovat Bombardieru jeho finanční situaci a Airbusu zvýšit svoji přítomnost v naší provincii. Je to dohoda, na které každý vydělá,“ řekl ministr pro ekonomiku a inovace Pierre Fitzgibbon.

Bombardier za prodej podílu získá od Airbusu 581 milionu kanadských dolarů, z toho 531 milionů zaplatil Airbus včera, zbytek do konce příštího roku.

Bombardier prodejem opouští další část své letecké divize, už dříve se zbavil produkce turbovrtulových letadel nebo modelu Canadair. Zůstává mu zatím jen výroba business jetů, v oboru se ale mluví o tom, že tu také prodá společnosti Textron, která vyrábí letadla Cessna.

Kanadská nadnárodní společnost na začátku roku oznámila výrazné ekonomické problémy způsobené například i pozdními dodávkami vlaků pro řadu zákazníků.

Tagy A220 Airbus Airbus A220 bombardier
12 komentářů