Alstom a Bombardier získaly obří zakázku na vlaky pro pařížské metro

Nové vlaky pro pařížské metro, vizualizace. Pramen: AlstomNové vlaky pro pařížské metro, vizualizace. Pramen: Alstom

Konsorcium Alstom a Bombardier dodá nové vlaky pařížskému metru. Konkrétně jde o 44 vlaků za zhruba 530 milionů eur (cca

Konsorcium Alstom a Bombardier dodá nové vlaky pařížskému metru. Konkrétně jde o 44 vlaků za zhruba 530 milionů eur (cca 13,6 miliardy korun). Zakázka může být rozšířena uplatněním opce až na 410 vlaků. Firmy ji mají rozdělenu zhruba půl na půl, uvedly v tiskové zprávě.

Nové vlaky zamíří na tři linky (3bis, 7bis a 10), do provozu budou uváděny v letech 2024 až 2026. V případě využití opce by vlaky vyjely i na dalších pět linek.

„Je mi ctí, že Île-de-France Mobilités a RATP (organizátor a dopravní podnik, pozn. red.) nám daly důvěru a svěřily nám obnovu komfortu cestování na historických tratích pařížského metra,“ uvedl Jean-Baptiste Eyméoud, prezident společnosti Alstom ve Francii.

Dodávka se bude skládat z 30 pětivozových vlaků (76 metrů) pro linku 10 a 14 čtyřvozových vlaků (61 metrů) pro tratě 7bis a 3bis. Všech potvrzených 44 vlaků bude mít kabinu strojvedoucího. Vlaky budou mít mimo jiné klimatizaci, USB zásuvky a bezpečnostní kamery.

Alstom před nedávnem získal velkou zakázku na dodávku vlaků i pro novou chystanou linku mezi Paříží a letištěm Charlese de Gaulla.

Tagy alstom bombardier metro Paříž
4 komentáře