Airbus začne pronajímat letadla Beluga, bude mít vlastní licenci dopravce

Airbus BelugaST. Foto: AirbusAirbus BelugaST. Foto: Airbus

Airbus míří hlavně do segmentu mimořádně rozměrných nákladů.

Výrobce letadel Airbus se poprvé pouští na okrajového segmentu letecké dopravy nadrozměrných nákladů. První generaci nákladních letadel BelugaST začal nabízet i ke komerčnímu pronájmu a do byznysu chce vstoupit i jako dopravce.  Dosud tyto stroje s velmi nezvyklým tvarem používal pouze pro přepravu vlastního nákladu, především dílů na výrobu jiných letadel.

Zavedení nové služby Airbus Beluga Transport oznámil Airbus poté, co už má za sebou první zakázku: přepravu vrtulníku z francouzského Marignane do Kobe v Japonsku. Cestu zvládlo letadlo s třemi mezipřistáním ve Varšavě, Novosibirsku a Soulu.

Airbus zatím ke komerčním pronájmu uvolní jen starší generaci BelugaST, novější model BelugaXL si nechává pouze pro své využití. Výrobce očekává, že letoun může zajímat firmy, které budou řešit například přepravu pro kosmický, ropný nebo plynárenský průmysl či armádu.

BelugaST létá od roku 2004, jde o upravenou verzi modelu A300. Zvládne přepravit až 47 tun nákladu, hlavní je ale velikost nákladového prostoru: zvládne přepravit náklad o šířce až až 7,1 metru a výšce 2,7 metru. „Velikost nákladového prostoru otevře nové trhy a nové možnosti přepravy pro naše zákazníky,“ říká Phillippe Sabo, který má projekt v Airbusu na starosti. Jako příklad uvádí právě přepravu vrtulníku, který se nemusel díky velkému prostoru rozmontovávat pro přepravu.

Airbus aktuálně létá s pěti letadly BelugaST. Mají název podle kytovce běluha.

Airbus chystá vytvoření vlastního dopravce s licencí, do kterého přesune všechny starší letadla BelugaST. Čeká ale na dokončení dodávky všech nových letounů řady XL.

Airbus BelugaST. Foto: AirbusAirbus BelugaST. Foto: AirbusAirbus BelugaST. Foto: AirbusInfografika k pronájmu letadel BelugaST. Foto: Airbus
Tagy Airbus BelugaST
10 komentářů