dkv-spojujeme

Nákladní „velryba“ od Airbusu získala klíčové povolení

Beluga po startu z Toulouse. Foto: AirbusBeluga po startu z Toulouse. Foto: Airbus

Sedmnáct měsíců po prvním startu získal Airbus důležité razítko pro své tvarově nejbizarnější letadlo. Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví

Sedmnáct měsíců po prvním startu získal Airbus důležité razítko pro své tvarově nejbizarnější letadlo. Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví udělila typovou certifikaci transportnímu letounu BelugaXL. Airbus s ním chce začít létat v prvních měsících příštího roku.

Získání certifikace oznámil Airbus v tiskové zprávě.   Typové schválení letadlo získalo po více než dvě stě zkušebních letech.

Letadlo, které dostalo vzhled usmívajícího se kytovce běluhy, vychází z letounu A330-200 Freighter. Stejně jako starší a menší verze Beluga (Airbus A300-600ST) bude nový stroj sloužit především pro převážení letadlových dílců (například křídel) mezi továrnami Airbusu.

Belugy jsou ale k dispozici i externím zákazníkům pro charterové lety. Oproti současné generaci má XL o 30 % vyšší kapacitu. Vejdou se do ní například dvě křídla pro A350, do stávající jen jedno. Maximální vzletová hmotnost je 227 tun, dolet je 4000 kilometrů.

Pro Airbus půjde o klíčové letadlo pro přepravu komponentů mezi evropskými závody a dodavateli, celkem jde o jedenáct různých tras.

Infografika k novému letadlu BelugaXLBeluga po startu z Toulouse. Foto: AirbusBelugaXL.
Pramen: AirbusBelugaXL.
Pramen: AirbusBelugaXL.
Pramen: AirbusAirbus BelugaXL.
Pramen: AirbusAirbus BelugaXL.Pramen: AirbusAirbus BelugaXL.Pramen: Airbus
Tagy Airbus BelugaXL Top
13 komentářů