Air Berlin i Monarch Airlines. Na nebe se možná vrátí známí dopravci

Airbus A330 Air Berlin na letišti v Düsseldorfu. Foto: Air BerlinAirbus A330 Air Berlin na letišti v Düsseldorfu. Foto: Air Berlin

Jako nejvíce nadějný působí návrat Monarch Airlines. Dopravce má nové vedení a vlastníky, údajně už jednal o pronájmu letadel a má prý zajištěné prvotní financování.

V letectví se možná schyluje k návratu dvou velkých jmen. Objevily se totiž důvěryhodné informace o potenciálním oživení značek Air Berlin a Monarch Airlines. Obě letecké společnosti potkaly před několika lety finanční problémy, což vyústilo až v jejich krach a následné ukončení provozu.

Z dvojice zmíněných dopravců vypadá nejvíce nadějně návrat Monarch Airlines. Britská společnost má nové vedení a vlastníky, kteří vysloveně cílí na její oživení. Firma už je aktivní na webu i sociálních sítích. Byť ještě nepožádala o osvědčení leteckého dopravce, má již pravděpodobně zajištěné počáteční financování. Některé zdroje uvádějí i jednání o pronájmu až 15 letadel Airbus A320 Family.

Konec původních Monarch Airlines přišel poté, co jim britský úřad civilního letectví (CAA) neprodloužil licenci ATOL nutnou k pořádání zájezdů kvůli špatné finanční situaci. I když zájezdy tvořily jen pět procent tržeb, aerolinky oznámily v roce 2017 ukončení provozu. V problémech však byly delší dobu, za finanční rok 2016 vykázaly ztrátu 291 milionů liber.

Značka Air Berlin byla nedávno nabídnuta insolvenčním správcem ve výběrovém řízení, kde ji za necelé tři miliony korun získal Marcos Rosello a jeho firma Air 41. Španělský podnikatel je zároveň ředitel a zakladatel německé letecké společnosti Sundair.

Jak zdůraznil sám Rossello, potenciální znovuzrození jména Air Berlin je zatím předběžný projekt a nic není jisté. Se značkou má však mnoho nápadů. Air Berlin, jak jej známe, vyhlásil bankrot v roce 2017. V době jeho rozmachu šlo o druhého největšího německého dopravce. Ze základen v Berlíně na letišti Tegel a v Düsseldorfu provozoval lety do Evropy, Severní Ameriky, Afriky a Asie. V době kolapsu disponoval flotilou 112 letadel.

Tagy air berlin Monarch Monarch Airlines
2 komentáře