Aerolinky opět ruší lety. Místo cestujících chybějí posádky

A350-900 v barvách SAS. Foto: SASA350-900 v barvách SAS. Foto: SAS

Nedostatek personálu vede k rušení jednotek procent letů.

Letecké společnosti po celém světě čelí novému problému, kvůli kterému musí rušit lety. Poptávka po létání stoupla tak rychle, že dopravci nemají dostatek personálu. Potíže se týkají zejména evropských a amerických aerolinek.

Zatímco v posledních dvou letech byly hlavními důvody rušení letů lockdowny nebo slabá poptávka, teď je situace jiná. Kvůli chybějící práci z oboru odešla řada lidí a už se neplánují vrátit.

Posledním případem rušení letů je skandinávský dopravce SAS. Šéf společnosti John Eckhoff v rozhovoru pro list E24 uvedl, že do srpna zruší zhruba pět procent plánovaných letů, tedy asi čtyři tisíce spojů.

„Je to kvůli nedostatku personálu i zpoždění dodávek nových letadel. Máme nyní hodně lidí v procesu přijímání a jejich výcviku poté, co jim propadly licence,“ řekl Eckhoff.

Velké problémy s nedostatkem lidí řeší britští dopravci. EasyJet kvůli tomu z desítek letadel A319 vymontuje zadní řadu sedaček, aby místo povinných čtyř členů palubní posádky mohli letět jen tři.  British Airways podle Financial Times ruší do října až 10 procent letů. V Amsterdamu bojují s nedostatkem pozemního personálu, kvůli kterému letiště vyzvalo dopravce k omezení počtu spojů.

Potíže hlásí i američtí dopravci. Největší škrty letů má Alaska Airlines, o víkendu zrušila podle Seattle Times 8 % plánovaných letů.

Tagy nedostatek zaměstnanců rušení letů SAS
5 komentářů