Aerolinky Flybe zachráněny, přejmenují se na Virgin Atlantic

Embraer E195, foto: FlybeEmbraer E195, foto: Flybe

Letecká společnost Flybe, která sama v listopadu loňského roku oznámila  své vážné finanční problémy, bude dál existovat, ale už pod

Letecká společnost Flybe, která sama v listopadu loňského roku oznámila  své vážné finanční problémy, bude dál existovat, ale už pod jiným jménem. Za 2,2 milionu liber je kupuje konsorcium Connect Airlines, které tvoří aerolinky Richarda Bransona Virgin Atlantic,  Stobart Group a fond Cyrus Capital.

Koupi aerolinek dnes Flybe oznámila londýnské burze. Její akcionáři nebudou příliš potěšeni: za každou akcii mají od nových majitelů získat jednu penci, ve čtvrtek byly akcie šestnáctkrát dražší. Noví majitelé se zavázali investovat do firmy nejméně 100 milionů liber. Kromě dvou leteckých společností je součástí konsorcia fond Cyrus Capital. Nové sdružení koupí i současně leteckou společnost Stobart Air patřící pod Stobart Group.

Stobart Air dlouhodobě s Flybe spolupracuje, poskytoval aerolinkám část letadel, je i jedním z největších věřitelů aerolinky. Už v minulosti se mluvilo o tom, že by aerolinku převzal.

„Vytvořením větší a silnější skupiny budeme odolnější k velkým tlakům, kterým v letectví čelíme. Zákazníkům chceme nabídnout ještě lepší servis než dosud, zajistíme perspektivu práce pro naše zaměstnance,“ řekla šéfka Flybe Christine Ourmieres-Widener.

Virgin Atlantic transakcí výrazně rozšíří svoji síť, která mu pomůže plnit dálkové lety hlavně z Londýna a Manchesteru. Regionální leteckou dopravu v minulosti opustil. Flybe jako hlavní důvod zhoršení výsledků uvedla rostoucí ceny paliva, zvýšenou konkurenci i měnové výkyvy kvůli Brexitu. Za celý finanční rok očekává ztrátu 22 milionů liber.

Flybe létá s 76 letadly, většinou s menšími turbovrtulovými stroji. V síti má celkem 75 letišť, tento týdenn přestala firma létat do Prahy. Flybe, které ročně přepraví kolem 8 milionů cestujících, vznikla vznikla v roce 1979, původně jako Jersey European Airways. Případný konec aerolinky by nejvíce pocítili ve Velké Británii: 53 % všech vnitrostátních letů (mimo Londýn) připadá na Flybe.  Ve flotile má aktuálně 54 letadel Bombardier Q400, 6 Embraerů E195, 11 E175  a 5 ATR72.

Tagy Flybe Stobart Virgin Atlantic
4 komentáře