Aeroflot zastaví všechny mezinárodní lety s výjimkou spojení do Běloruska

A350-900 v barvách Aeroflotu. Foto: @frenchpainter/twitter.comA350-900 v barvách Aeroflotu. Foto: @frenchpainter/twitter.com

Dopravci hrozí, že by v zahraničí přišel o svá pronajatá letadla.

Z ruské letecké společnosti se od 8. března stane prakticky vnitrostátní aerolinka. Největší ruský dopravce oznámil, že s výjimkou spojení do Běloruska zastaví všechny mezinárodní lety.

Oznámení přichází poté, co velká část zemí zakázala ruským letadlům vstup do vzdušného prostoru. Kromě Evropské unie zákaz uvalily například Kanada, Velká Británie či USA. Stopka se týká i letů dceřiných společností Aurora Airlines a Rossiya Airlines.

Dopravce v tiskové zprávě krok vysvětlil tím, že chce snížit riziko nemožnosti návratu zpět do Ruska. Nejde přitom jen o hrozbu uvalení dalších zákazů, ale především riziko zabavení pronajatých letadel. Kvůli sankcím musí evropské leasingové firmy ukončit smlouvy s ruskými aerolinkami. Naráží ale na problém, jak si letadla stáhnout zpět. Zabavení letadla mimo Rusko se nabízí jako vhodná možnost.

Zhruba tři čtvrtiny letadel ruských dopravců jsou v pronájmu od leasingových firem. V Rusku se již objevují zprávy o tom, že by vláda letadla zahraničních majitelů znárodnila, tedy v podstatě ukradla.

Sankce se týkají i dodávek náhradních dílů pro letadla Airbus, Boeing a Embraer. Velké distribuční systémy letenek Sabre a Amadeus navíc Aeroflot odpojily a znemožnily tak prakticky prodej přes své kanály.

Tagy Aeroflot
35 komentářů