Aeroflot spadl do ztráty. Ruský dopravce roste a otevírá další linky. Šéf zůstane dalších pět let

Suchoj Superjet 100 v barvách Aeroflotu. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia CommonsSuchoj Superjet 100 v barvách Aeroflotu. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia Commons

Ruská letecká skupinat Aeroflot za první pololetí letošního roku vykázala rekordní počet cestujících, její hospodaření ale spadlo do ztráty. Ruská

Ruská letecká skupinat Aeroflot za první pololetí letošního roku vykázala rekordní počet cestujících, její hospodaření ale spadlo do ztráty. Ruská vláda ale stávajícímu vedení a jeho expanzi věří: současného šéfa Vitalije Savelijeva potvrdili v čele firmy na dalších pět let.

Hospodářské výsledky za první pololetí oznámila firma ve zprávě pro investory. Skupina, do které kromě Aeroflotu patří ještě letecké společnosti Pobeda, Rossija a Aurora Airlines, prodělala za první pololetí 5,228 miliardy rublů (zhruba 1,7 miliardy korun). 

Firma ztrátu vysvětluje hlavně rostoucími cenami leteckého paliva. Ještě loni v pololetí firma oznámila zisk 2,89 miliardy rublů. Podle Aeroflotu ale náklady na letecké palivo stouply o 38,5 %.

Tržby celé skupiny vzrostly o 13,2 % na 265 miliard rublů, nejvíce rostly příjmy z pravidelné dopravy. Počet cestujících stoupl o 8,2 % na 24,9 milionů. Největší podíl na počtech přepravených cestujících má stále Aeroflot (16,2 milionů). Firmu navíc poškodil slábnoucí rubl, zejména na mezinárodních linkách.

Firma dál roste, otevírá nové dálkové linky. Od zimního letového řádu začne létat například na Srí Lanku nebo na Bali. Zvyšuje přitom i svoji přítomnost na českém trhu. Už do června létá mezi Prahou a Moskvou šestkrát denně

Češi s Aeroflotem létají nejčastěji do Moskvy, Petrohradu, Ulánbátaru či Taškentu. Bangkok je v žebříčku oblíbenosti na devátém místě. Lze předpokládat, že s navýšením počtu linek a s ním spojeným narůstajícím komfortem z českého a slovenského trhu jeho pozice posílí,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz. V zimním letovém řádu navýší společnost počet linek do Bangkoku z jedné na tři denně.

Jen krátce před zveřejněním výsledků dozorčí rada firmy zvolilo na dalších pět let do čela Vitalije Salijeva, který vede Aeroflot od roku 2010. Ve své strategii plánuje z ruského dopravce udělat jednu z vedoucích světových aerolinek: počtem cestujících má být celá skupina v evropské první pětce a světové první dvacítce. S 50 miliony cestujícími byl loni Aeroflot sedmým největším dopravcem v Evropě. 51 % akcií vlastní ve firmě ruský stát, zbytek je na burze.

Tagy Aeroflot
5 komentářů