Turkish Airlines poslaly do Prahy Airbus A350, letoun měl původně patřit Aeroflotu

A350 Turkish Airlines se zbytky nátěru po Aeroflotu v Praze. Foto: Petr JurisA350 Turkish Airlines se zbytky nátěru po Aeroflotu v Praze. Foto: Petr Juris

Letadlo stále nese částečné zbarvení po ruském dopravci, dodáno mu nebylo kvůli sankcím.

Krátce před osmnáctou hodinou přistál na pražském letišti Airbus A350 společnosti Turkish Airlines s registrací TC-LGJ v hybridním zbarvení právě tureckého dopravce a ruského Aeroflotu. Tomu měl letoun původně patřit, z dodání však na poslední chvíli z důvodu protiruských sankcí sešlo.

Turkish Airlines nasadily moderní širokotrupý letoun na večerní rotaci pravidelné linky z Istanbulu. Nešlo však o první návštěvu turecké A350 v Praze. Poprvé se tak stalo 1. října minulého roku. Větší letadla Turkish Airlines nejsou na Ruzyni raritou, z Istanbulu k nám často létají jak Airbusy A330 v pasažérské verzi, tak ve variantě nákladní.

K podobným případům nedodání letadel vyrobených původně pro zákazníka z Ruska již došlo, v Ostravě například přelakovali dva Airbusy A320neo určené pro ruskou Smartavii. Po změně laku v mošnovské pobočce lakovny letadel International Aerospace Coatings zamířily letouny do flotily irské národní letecké společnosti Aer Lingus.

Sankce stále silně zasahují do ambiciózních plánů na rozvoj ruského letectví, dopravci totiž nemohou převzít nová letadla a problémy jsou také s náhradními díly. V proruských médiích se již několikrát objevily informace o obnovení již ukončené výroby ruských letadel nebo o masivním rozšíření výroby stále produkovaných strojů.

Tagy A350 Aeroflot Airbus A350 letiště praha sankce vůči Rusku turkish airlines
16 komentářů