Adria Airways v problémech. Ruší opět lety, redukce se dotkla i Prahy

Airbus A319 společnosti Adria Airways. Foto: Autor: Curimedia – Flickr: Airbus A319-132 Adria Airways S5-AAP, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19869672Airbus A319 společnosti Adria Airways. Foto: Autor: Curimedia – Flickr: Airbus A319-132 Adria Airways S5-AAP, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19869672

Slovinské aerolinky Adria Airways zabředávají do čím dál větších problémů, které pociťují i cestující. Ztrátový dopravce i po nedávné výměně

Slovinské aerolinky Adria Airways zabředávají do čím dál větších problémů, které pociťují i cestující. Ztrátový dopravce i po nedávné výměně managementu kvůli ekonomickým problémů ruší hromadně lety včetně spojení do Prahy a ve Slovinsku se čím dál častěji mluví o konci aerolinky zapojené do Star Alliance.

Nejistou budoucnost aerolinky naznačuje především velký objem zrušených letů v předchozích dnech a týdnech. O budoucnost aerolinky mají obavy i piloti, kteří se před několika dny obrátili na slovinského premiéra Marjana Šarece.

Podle slovinského serveru Siol firma prodělala jen za první čtvrtletí letošního roku přes 10 milionů eur. Oproti loňskému začátku roku je ztráta dvakrát vyšší. Na konci března měla firma záporný vlastní kapitál, čímž splnila podmínky k insolvenci.

Ta ještě ale nenastala. Německý fond 4K Invest, který aerolinky koupil od vlády,  vyměnil v květnu nejvyšší vedení firmy. Z pohledu cestujících ale ke změně nedošlo, lety se ruší ve velkém dál. Pociťují to zákazníci i na lince Adria Airways mezi Prahou a Lublaní. Jen tento týden jsou zrušené dva lety.

Vývoj v Adrii připomíná kritické roky ČSA v roce 2009 a 2010, kdy se management snažil rozprodávat, co se dá. Ve hře je prodej například letištních slotů, stejně ČSA kdysi prodaly práva létat na londýnské letiště Heathrow.

Adria Airways existují 58 let. Ve flotile mají 3 Airbusy A319, 9 Bombardieru CRJ900, 2 CRJ700ER a šest turbovrtulových letadel Saab2000.

Tagy Adria Airways
6 komentářů