Další provozovatel rychlovlaků ve Španělsku bude jezdit pod značkou Iryo

Frecciarossa 1000. Foto: IlsaFrecciarossa 1000. Foto: Ilsa

Společný podnik italských drah Trenitalia a Air Nostrum spojí Madrid hlavně s městy na pobřeží.

Společnost ILSA bude nabízet přepravu vysokorychlostními vlaky ve Španělsku pod značkou Iryo. Dopravce chce na Pyrenejském poloostrově jezdit s 23 novými vysokorychlostními jednotkami Frecciarosa 1000  (V300 Zefiro Hitachi Bombardier), které používají italské státní dráhy Trenitalia pro vysokorychlostní spojení v Itálii.

Ilsa je společným podnikem italských drah a španělské společnosti Air Nostrum. Novou značkou, která je kombinací slovesa jet a zájmena já ve španělštině, představil dopravce tento týden.

Půjde již o čtvrtou značku vysokorychlostních vlaků v zemi. Kromě státních španělských drah Renfe provozujících i vlaky Avlo vstoupily letos do země francouzské dráhy pod značkou Ouigo. Ceny spojení tak výrazně klesly a vlakem podle dat jezdí více lidí než před pandemí.

Dopravce zatím neuvedl přesný termín zahájení provozu, nastane příští rok. Spojí nejprve Barcelonu s Madridem a také španělské hlavní město se Sevillou, Malagou, Cordobou, Valencií a Alicante. Firma tvrdí, že její vlaky jsou neudržitelnější v Evropě: jsou z 95 % vyrobeny z recyklovatelných materiál a přispívají ke snižování emisí CO2. Ilsa očekává, že vytvoří ve Španělsku až 2 600 nových pracovních míst.

Trenitalia na pořízení nových vysokorychlostních souprav žádá podle serveru El Confidencial úvěr od Evropské investiční banky.

Tagy air nostrum ILSA Iryo trenitalia VRT vysokorychlostní železnice ve Španělsku
34 komentářů