První odpočívku na jihočeské D3 postaví Strabag, cena je vyšší

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSD

Obě strany dálnice u Chotýčan obsadí s čerpací stanicí společnost MOL, která v soutěži nabídla nejvýhodnější cenu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo nejvýhodnější nabídku na zbudování oboustranné odpočívky Chotýčany, která bude vůbec první na jihočeské části dálnice D3. Zhotovitelem bude Strabag, který přišel s cenou 432 milionů korun. Předpokládaná cena byla 345 milionů. ŘSD soutěžilo systémem Design&Build, podány byly čtyři nabídky. Odpočívka má být hotová příští rok.

Mimo jiné nabídne sto míst pro osobní auta a 80 míst pro kamiony (celkem na obou stranách). Součástí stavby má být zelený val, který parkoviště oddělí od okolí. ŘSD ve spolupráci s Českou astronomickou společností bude dbát rovněž na co největší omezení světelného smogu.

Už od dubna ŘSD také ví, kdo bude motoristům na první dálniční odpočívce v Jihočeském kraji zajišťovat palivo. Obě strany dálnice u Chotýčan obsadí s čerpací stanicí společnost MOL Česká republika, která v soutěži nabídla nejvýhodnější cenu.

Na pravé straně dálnice (bráno od Prahy) bude MOL platit 5,052 milionu korun ročně, na levé straně 4,812 milionu korun ročně. Konkurencí mu byly značky Shell, Čepro a ÖMV, které nabídly nižší nájemné. Smlouva je na 20 let s každoroční valorizací ceny.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením leží u Mezna už na území Středočeského kraje.

Dvacet kilometrů D3 jako obchvat Českých Budějovic je aktuálně ve výstavbě, chystá se pokračování k rakouským hranicím. Celkem má dálnice měřit 170 kilometrů, její dostavba ve středních Čechách je ale v nedohlednu.

Budoucí odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Stejně má vypadat i odpočívka Všehrdy. Pramen: ŘSD

Odpočívka Chotýčany – celková kapacita parkovacích míst na obou odpočívkách:
stání pro osobní vozidla: 100 (včetně
stání pro vozidla osob se sníženou
schopností pohybu)
stání pro autobusy: 8
stání pro karavany: 10
stání pro nákladní vozidla: 80

Tagy odpočívka Chotýčany ŘSD
20 komentářů