Škoda ukázala první snímky z výroby tramvaje pro Ostravu

Nová tramvaj 39T pro Ostravu. Foto: Škoda TransportationNová tramvaj 39T pro Ostravu. Foto: Škoda Transportation

Nové tramvaje mají přes rok zpoždění, vyrábět se budou v Ekově.

Společnost Škoda Transportation zveřejnila první snímky nové tramvaje 39T, která má jezdit po Ostravě. Stalo se tak při příležitosti přejmenování společnosti Ekova Electric na Škoda Ekova. Právě v Ekově se mají tramvaje od podzimu vyrábět.

Plán vyrábět tramvaje v Ekově potvrdil tento týden při přejmenování firmy prezident Škody Transportation Petr Brzezina. „Díky odbornosti a dlouholetým zkušenostem zaměstnanců zde budeme vyrábět i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky naší skupiny,“ řekl Brzezina.

Nové tramvaje se dosud vyrábí ve vítkovických halách Škody Vagonky, která je ale čím dál vytíženější jinými zakázkami. „Výroba tramvají pro Ostravu bude probíhat v Ostravě. Je to krásný příběh o tom, že si Ostraváci vyrobí sami tramvaje a jsme na to hrdí,“ řekl na jaře generální ředitel a předseda představenstva Škoda Vagonka Martin Bednarz. Půjde o první případ, kdy Škoda bude v Ostravě vyrábět i tramvaje.

Výroba tramvají nabrala zpoždění, původně měly vyjet první vozy na ostravské koleje už loni na podzim. Dopravní podnik si u Škody Transportation objednal čtyřicet tramvají Škoda ForCity Smart v hodnotě 1,9 miliardy korun. Škoda vyhrála soutěž na nové tramvaje v roce 2018, v soutěži zůstala po vyřazení tří dalších konkurentů jediná. Ostrava bude prvním městem v České republice i střední Evropě, kde bude tento typ tramvaje v provozu. Tramvaje budou jezdit v tyrkysové barvě, která je poslední dva roky korporátní barvou DPO.

Vozidla budou plně klimatizovaná, vybavená Wi-Fi pro připojení k internetu, USB porty pro nabíjení mobilních zařízení cestujících, antivandalskými foliemi a vnějšími i vnitřními kamerovými systémy.

Nové tramvaje 39T pro Ostravu. Foto: Twitter Tomáše MacuryNová tramvaj 39T pro Ostravu. Foto: Škoda TransportationVizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPOVizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPOVizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPO
Tagy 39T dopravní podnik ostrava DPO ostrava Škoda Ekova Škoda Transportation Top
45 komentářů