Škoda Vagonka začne v Ostravě vyrábět tramvaje

K přesunu výroby dojde během letošního roku, umožní ho rozšíření kapacit.

Skupina Škoda Transportation přesune z Plzně do Ostravy část výroby tramvají. Důvodem je rozšíření kapacit v závodě Škoda Vagonka i velké zakázkové vytížení hlavního plzeňského závodu. Jako první se budou v Ostravě vyrábět tramvaje pro Dopravní podnik Ostrava (DPO).

„V tuto chvíli máme jasný záměr, že výroba tramvají pro Ostravu bude probíhat v Ostravě. Je to krásný příběh toho, že si Ostraváci vyrobí sami tramvaje a jsme na to hrdí,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Škoda Vagonka Martin Bednarz. Půjde o první případ, kdy Škoda bude v Ostravě vyrábět i tramvaje.

Firma zatím nemá přesný harmonogram přesunu, má k němu dojít během letošního roku. Výroba tramvají nabrala zpoždění, původně měly vyjet první vozy na ostravské koleje už loni na podzim.

Dopravní podnik si u Škody Transportation objednal čtyřicet tramvají Škoda ForCity Smart v hodnotě 1,9 miliardy korun. Škoda vyhrála soutěž na nové tramvaje v roce 2018, v soutěži zůstala po vyřazení tří dalších konkurentů jediná. Ostrava bude prvním městem v České republice i střední Evropě, kde bude tento typ tramvaje v provozu. Tramvaje budou jezdit v tyrkysové barvě, která je poslední dva roky korporátní barvou DPO.

Vozidla budou plně klimatizovaná, vybavená Wi-Fi pro připojení k internetu, USB porty pro nabíjení mobilních zařízení cestujících, antivandalskými foliemi a vnějšími i vnitřními kamerovými systémy.

Vizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPOVizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPOVizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPO
Tagy dopravní podnik ostrava ForCity Smart ostrava Škoda Transportation Škoda Vagonka Top
83 komentářů