Potvrzeno: Škoda dodá nové tramvaje až za tři miliardy pro tři braniborská města

Vizualizace nové tramvaje pro Frankfurt nad Odrou. Foto: Škoda TransportationVizualizace nové tramvaje pro Frankfurt nad Odrou. Foto: Škoda Transportation

Tři braniborská města nahradí staré české tramvaje novými českými tramvajemi. Úspěch Škody loni potvrdil i soud.

Plzeňská Škoda Transportation má s konečnou platností jistou zakázku na dodávku tramvají pro tři braniborská města: Chotěbuz, Frankfurt nad Odrou a Brandenburg an der Havel. Smlouva na dodávku 24 vozidel s opcí na dalších 21 v celkové hodnotě až tři miliardy byla dnes podepsána. Vítězství Škody v tendru musel loni kvůli námitkám konkurentů řešit soud, který je potvrdil.

„Zákazník získá nejnovější přírůstek z rodiny Škoda ForCity Plus, jímž je částečně nízkopodlažní jednosměrná tramvaj se třemi články, dvěma hnacími otočnými podvozky a jedním běžným neotočným podvozkem. Nová zakázka podtrhuje smysl našich dlouhodobých investic do vývoje,“ uvedl Zdeněk Majer, člen představenstva Škody.

Společný tendr tří měst a jejich dopravců (Cottbusverkehr, Verkehrsbetriebe Brandenburg an der Havel a Stadtverkehrgesellschaft Frankfurt/Oder) byl vypsán už v roce 2018. Třináct tramvají je určeno pro Frankfurt nad Odrou, sedm pro Chotěbuz (s opcí na dalších 13 vozidel) a čtyři pro Brandenburg an der Havel (opce na dalších osm). První vozidla měla být dodána dle původních plánů už loni. Plány ale pozdrželo soudní řízení.

Vizualizace nové tramvaje Škoda pro Frankfurt nad Odrou. Foto: Škoda TransportationVizualizace nové tramvaje pro Frankfurt nad Odrou. Foto: Škoda TransportationVizualizace nové tramvaje pro Chotěbuz. Foto: Škoda TransportationVizualizace nové tramvaje pro Chotěbuz. Foto: Škoda TransportationVizualizace nové tramvaje pro Brandenburg an der Havel. Foto: Škoda TransportationVizualizace nové tramvaje pro Brandenburg an der Havel. Foto: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart Artic X34 v německém městě Schöneiche. Foto: Škoda Transtech

Vozidla budou dodávána ve dvou šířkách, protože navzdory velkému počtu identických požadavků a podmínek existuje také řada individuálních požadavků jednotlivých měst. Škodovácké tramvaje mají nahradit staré stroje z produkce smíchovské Tatry ČKD (KTNF6 a KT4D) z 80. let.

„Bez spolupráce s Chotěbuzí a Frankfurtem a bez státní podpory bychom nemohli obnovit naši flotilu tramvají. Dnešní den je tedy významný milník pro bezpečnost tramvajové dopravy v našem městě i její elektrickou a spolehlivou budoucnost,“ doplnil ředitel brandenburského dopravního podniku VBBR Jörg Vogler.

Tramvaje od Škody Transportation už v Německu jezdí v Saské Kamenici a Schöneiche u Berlína. Velkou objednávku na 80 tramvají má firma od dopravního podniku Rhein-Neckar-Verkehr, který tramvaje nasadí mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. Nové stroje by měly vyjet letos. V roce 2022 se objeví tramvaje Škoda i v Bonnu.

Tagy Německo Škoda Transportation Top
114 komentářů