Obrazem: Škoda představila novou tramvaj pro Mannheim a okolí

Model nové tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv). Foto: Škoda TransportationModel nové tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv). Foto: Škoda Transportation

Škoda Transportation ukázala poprvé, jak budou vypadat tramvaje pro její největší tramvajovou zakázku na západoevropském trhu v historii. Pro dopravní

Škoda Transportation ukázala poprvé, jak budou vypadat tramvaje pro její největší tramvajovou zakázku na západoevropském trhu v historii. Pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv) dodá nejméně 80 tramvají, které budou jezdit mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

Na slavnostní akci v Mannheimu ukázala takzvaný mock-up, tedy model v životní velikosti. Měří 16,5 metru a váží více než deset tun. Model ukazuje finální design, stejně tak podobu interiéru včetně sedadel, držadel, dveří, tlačítek, displejů nebo dotykových ovladačů. Kabina řidiče vychází z modelu ForCity Smart Jokeri, která bude sloužit v Helsinkách. K samotné výrobě mock-upu byly použity překližky, plexiskla a sklolamináty.

Model nové tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv). Foto: Škoda TransportationModel nové tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv). Foto: Škoda TransportationInteriér nové tramvaje pro rnv. Foto: Škoda TransportationInteriér nové tramvaje pro rnv. Foto: Škoda Transportation

„Díky tomuto unikátnímu modelu můžeme ukázat vnější design a interiér vozidel nejen dopravnímu podniku, ale také veřejnosti. Těšíme se na ohlasy veřejnosti, které společně s rnv vyhodnotíme a zcela jistě ovlivní finální design před samotnou výrobou vozidel. Kontrakt pro rnv je jednou z našich hlavních priorit, jedná se o největší exportní tramvajovou zakázku v naší historii,“ říká předseda představenstva a generální ředitel skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Vozidla budou provozována ve třech spolkových zemích Německa. Jedná se o Bádensko-Württembersko, Hesensko a Porýní-Falc. Soutěž na tramvaje byla vypsána už v březnu 2017. Tendru se zúčastnili významní světoví výrobci kolejových vozidel. První vozidla budou nasazena do provozu začátkem roku 2021. Součástí kontraktu je rovněž opce na dalších 34 vozidel. Celková hodnota dodávky včetně opcí bude dosahovat téměř 10 miliard korun.

Škoda Transportation dodá tři délky tramvají stejného technického provedení – tříčlánkové, čtyřčlánkové a šestičlánkové. Společnost pro německý trh vyrobí zhruba 31 kusů třicetimetrových vozů, 37 vozidel čtyřicetimetrových a dvanáct šedesátimetrových tramvají, které budou nejdelší na světě. Jedná se o obousměrné nízkopodlažní tramvaje s otočnými podvozky a rozchodem 1000 mm. Vozidla budou vybavena nejmodernějšími informačními systémy, kamerami a mnoha dalšími inovacemi. Maximální provozní rychlost vozidel bude 80 km/h. Vozidla rovněž poskytnou bezbariérový přístup pro cestující na vozíčku a dětské kočárky.

Tagy Rhein-Neckar-Verkehr (rnv) Škoda Transportation
16 komentářů