Soud potvrdil vítězství Škody v tramvajové zakázce pro tři německá města

Tramvaj ForCity Smart Artic X34 v německém městě Schöneiche. Foto: Škoda TranstechTramvaj ForCity Smart Artic X34 v německém městě Schöneiche. Foto: Škoda Transtech

Škoda Transportation může slavit zisk další tramvajové zakázky v Německu. Tamní soud definitivně potvrdil vítězství české strojírenské skupiny v tendru

Škoda Transportation může slavit zisk další tramvajové zakázky v Německu. Tamní soud definitivně potvrdil vítězství české strojírenské skupiny v tendru tří měst, která společně poptávala 24 nízkopodlažních tramvají. Konkrétně jde o Chotěbuz, Frankfurt nad Odrou a Brandenburg an der Havel. Informaci zveřejnil na svých stránkách dopravní podnik Cottbusverkehr, který z celkového počtu obdrží sedm tramvají. „Obchodní případy do jejich ukončení veřejně nekomentujeme,“ reagovala Škoda na dotaz deníku Zdopravy.cz.

„Rozhodnutí soudu je pro městskou dopravu v Chotěbuzi přelomové. Po více než dvou letech intenzivní práce na společné objednávce s kolegy z Brandenburgu a Frankfurtu můžeme konečně pověřit Škodu, aby zahájila výrobu. Nyní děláme vše, co je v našich silách, abychom co nejrychleji zadali objednávku. Dostaneme od Škody moderní a pohodlné tramvaje,“ uvedl Ralf Thalmann, generální ředitel společnosti Cottbusverkehr.

Společný tendr tří měst a jejich dopravců (Cottbusverkehr, Verkehrsbetriebe Brandenburg an der Havel a Stadtverkehrgesellschaft Frankfurt/Oder) byl vypsán už v roce 2018. Třináct tramvají je určeno pro Frankfurt nad Odrou a čtyři pro Brandenburg an der Havel. První vozidla měla být dodána dle původních plánů už letos. Plány ale pozdržely námitky konkurentů, které nyní vyřešil až soud. Podniky mají opci na dalších 21 tramvají.

Jak uvedl Urban Transport Magazine, škodovácké tramvaje mají nahradit staré stroje z produkce smíchovské Tatry ČKD (KTNF6 a KT4D) z 80. let.

Tramvaje od Škody Transportation už v Německu jezdí v Saské Kamenici a Schöneiche u Berlína. Velkou objednávku na 80 tramvají má firma od dopravního podniku Rhein-Neckar-Verkehr, který tramvaje nasadí mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. Nové stroje by měly vyjet příští rok. V roce 2022 se objeví tramvaje Škoda i v Bonnu.

Tagy Německo Škoda Transportation
54 komentářů