Stavba miliardové přeložky Šlovice – Přeštice na I/27 začala

Provoz v Horní Lukavici na silnici I/27. Foto: ŘSDProvoz v Horní Lukavici na silnici I/27. Foto: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic dnes zahájilo stavbu přeložky silnice I/27 v úseku Šlovice – Přeštice na Plzeňsku. Šest kilometrů nové

Ředitelství silnic a dálnic dnes zahájilo stavbu přeložky silnice I/27 v úseku Šlovice – Přeštice na Plzeňsku. Šest kilometrů nové silnice, která se změní na čtyřpruh, staví sdružení firem IMOS a Váhostav. V tendru zvítězilo s cenou 911 milionů korun, což je 88 procent projektantských předpokladů.

„Komunikace I/27 je významným silničním tahem s vysokým podílem těžké tranzitní dopravy. Stavbou přeložky dojde ke zkapacitnění dvoupruhového úseku silnice I/27 mezi stávajícím plzeňským přivaděčem a obcí Přeštice,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Stavba potrvá téměř čtyři roky, po celou dobu by měl být na původní silnici zachován obousměrný provoz. Součástí stavby je i obchvat Horní Lukavice.

Stavba I/27 v úseku Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSD

Stavba I/27 v úseku Šlovice – Přeštice. Pramen: ŘSD

Silnice I/27 je hlavním tahem z Plzně na Klatovy a Železnou Rudu. „Tento úsek je jedním z nejzatíženějších úseků této komunikace,“ píše se v dokumentaci ŘSD. Podle silničářů stavba mimo jiné odstraní místo častých nehod v prostoru Vysoké. Stavba kromě dalšího zahrnuje osm mostů, dvě mimoúrovňové křižovatky a jeden protihlukový val.

ŘSD chce zkultivovat velkou část I/27. V pokročilé fázi přípravy je například obchvat Klatov, který by se měl rovněž začít stavět letos. Silnice I/27 se přestavuje na čtyřpruh i na severním okraji Plzně.

Přeložka I/27 Šlovice – Přeštice

délka: 6,1 km

kategorie: S 21,5/110 a S 11,5/80

počet všech stavebních objektů: 79

zhotovitel: IMOS Brno, Váhostav SK

nabídková cena stavby: 911,8 mil. Kč bez DPH

termín realizace: 06/2020 – 03/2024

vizualizace stavby: I/27 Šlovice – Přeštice, přeložka

Tagy I/27 Šlovice - Přeštice ŘSD
28 komentářů