ŘSD otevřelo nový čtyřpruh na vytížené silnici I/27 jižně od Plzně

Stavba silnice I/27 Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSDStavba silnice I/27 Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSD

Na novém úseku silnice I/27 bude povolena maximální rychlost 110 km/h.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes po více než třech letech od prvního kopnutí otevřelo motoristům čtyřpruhovou přeložku silnice I/27  Šlovice – Přeštice jižně od Plzně. Nový úsek silnice o délce šest kilometrů vyšel dle smlouvy na 912 milionů korun.

Podle ŘSD jde o úsek, kde každý den projede téměř 20 tisíc vozidel. „Dochází k prodloužení stávajícího plzeňského přivaděče k dálnici D5, kde bude nyní doprava bezpečnější a plynulejší,“ řekl šéf ŘSD Radek Mátl.

Ministr dopravy Martin Kupka připomněl, že jde o tah s vysokým podílem nákladní dopravy. „Řidiče jistě potěší, že se zde bude jezdit rychlostí 110 kilometrů za hodinu,“ doplnil Kupka. Uleví se ale i domorodcům, přeložka slouží jako obchvat Horní Lukavice.

Šest kilometrů nové silnice se stavělo od června 2020. Letos v květnu byla částečně zprovozněna, a to v severní části od Plzně k nové mimoúrovňové křižovatce u Chlumčan. Stavba kromě dalšího zahrnuje osm mostů, dvě mimoúrovňové křižovatky a jeden protihlukový val. Nadále budou pokračovat dokončovací práce, které se týkají mimoúrovňové křižovatky na konci stavby.

Silnice I/27 je hlavním tahem z Plzně na Klatovy a Železnou Rudu. Na I/27 jižně od Plzně se od podzimu 2021 staví také obchvat Klatov, který by měl být hotov příští rok. Chystá se obchvat Přeštic, s jehož zahájením se počítá příští rok.

Tagy I/27 I/27 Šlovice - Přeštice ŘSD
58 komentářů