Jihoafrické aerolinky SAA míří po 86 letech ke krachu, stát jim už další peníze nepošle

Airbus A340 společnosti South African Airways. Foto: Star AllianceAirbus A340 společnosti South African Airways. Foto: Star Alliance

Svým vztahem se státem jihoafrické aerolinky South African Airways dlouho připomínaly italskou Alitalii. Dlouhodobě nevydělávají, ale vždy přišel stát, který

Svým vztahem se státem jihoafrické aerolinky South African Airways dlouho připomínaly italskou Alitalii. Dlouhodobě nevydělávají, ale vždy přišel stát, který nasypal do ztrátového byznysu další peníze. Podoba obou dopravců ale zřejmě brzy skončí: zatímco Alitalii dál bude italská vláda zachraňovat z peněz daňových poplatníků, v Jižní Africe už vládě s aerolinkami došla trpělivost.

Podle jihoafrického serveru Fin24. Com firma oznámila, že propustí téměř všech pět tisíc zaměstnanců, návrh projednává s odbory. Jihoafrickou vládu nepřesvědčily plány managementu ani hlasy, že může skončit jeden z nejstarších dopravců na světě: aerolinky byly založeny před 86 lety. Dopravce naposledy žádal vládu o 10 miliard jihoafrických randů, tedy 13,34 miliardy korun. Stát pomoc odmítl.

Aerolinky byly naposledy v zisku v roce 2011, loni v prosinci vstoupily do ochrany před věřiteli. Potíže ještě narostly s nástupem pandemie koronaviru.

Správci firmy oznámili, že budou nyní hledat zdroje peněz z prodejů aktiv. Těch ale mnoho není, letadla jsou leasingových společností. Jedním z nejcennějších majetků tak mohou být sloty na londýnském letišti Heathrow.

Tagy South African Airways
21 komentářů