Jihoafrické aerolinky SAA před krachem zachrání stát, pošle další miliardy

Airbus A340 společnosti South African Airways. Foto: Star AllianceAirbus A340 společnosti South African Airways. Foto: Star Alliance

Na první pohled to může vypadat, že jde o prosperujícího dopravce: před několika zařadily dva nové airbusy A350 do flotily.

Na první pohled to může vypadat, že jde o prosperujícího dopravce: před několika zařadily dva nové airbusy A350 do flotily. Vršící se ztráty a ekonomické problémy přinutily ale jihoafrického dopravce South African Airways požádat o ochranu před věřiteli. Provoz aerolinek zůstává zachován, čekají na finanční pomoc od státu.

Vstup do záchranného programu oznámily státní SAA na svých stránkách. Ministr veřejného podnikání Pravin Gordhan v prohlášen uvedl, že vláda aerolinkám poskytne nejprve 2 miliardy randů (3,136 miliardy korun) od stávajících státních institucí jako půjčku a další dvě miliardy randů v příštích týdnech. Firma už v minulosti několikrát přežila jen díky státní pomoci. Jen díky tomu zůstává provoz nepřerušen.

Vláda přitom věří, že se podaří aerolinky zachránit a další nalité peníze povedou k návratu do zisku.

Záchranný program znamená, že firma bude pod dohledem speciálního správce, který má zajistit přežití aerolinky.

South African Airways vykázaly naposledy zisk v roce 2011, od té doby vrší ztráty. Firma letos oslavila 85 let existence.

 

 

Tagy South African Airways
Žádné komentáře