Pražské přívozy vyplouvají, jsou díky povětří hygienické. Rekreační vlaky nevyjedou

Přívoz P2. Pramen: ROPIDPřívoz P2. Pramen: ROPID

Pražskou MHD posílily ode dneška sezonní přívozy přes Vltavu. Konkrétně jde o linky P3 Lihovar – Veslařský ostrov, P6 Lahovičky

Pražskou MHD posílily ode dneška sezonní přívozy přes Vltavu. Konkrétně jde o linky P3 Lihovar – Veslařský ostrov, P6 Lahovičky – Nádraží Modřany a P7 mezi Karlínem a Holešovicemi. Doplní tak celoroční linky P1, P2 a P8. Provoz přívozů tak na rozdíl třeba od lanovky na Petřín zůstává zachován.

Organizátor dopravy Ropid argumentuje tím, že plavidla usnadní lidem cesty za nákupy, do lékárny či práce. Přívozy jsou podle organizátora „velice hygienický způsob dopravy“, neboť jsou otevřené a větrané čerstvým vltavským povětřím.

Na všech lodních linkách nicméně platí omezení prodeje a kontroly jízdenek. Přívozy s výrazně převažující rekreační funkcí v oblasti severního cípu Císařské louky (nově byly plánovány jako linky P4 a P5) zatím zprovozněny nebudou.

Zrušení se týká i sezonních turistických vlaků, které o víkendech vozí turisty z Prahy na výlet. Provozují je České dráhy a KŽC Doprava. Vlaky dnes nevyjedou; není přitom jasné, zda a kdy bude sezona zahájena. Nejezdí ani Pražský motoráček společnosti KŽC Doprava. Důvodem omezování provozu je virová nákaza a boj proti ní.

Cyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Cyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Seznam pražských přívozů v provozu od soboty 28. března 2020:
P1 Sedlec – Zámky: V provozu denně do 20:00, v pracovní dny od 5:25, o víkendech od 6:45.
P2 V Podbabě – Podhoří: V provozu denně do 22:00, v pracovní dny od 5:25, o víkendech od 6:30.
P3 Lihovar – Veslařský ostrov: V provozu denně do 22:00, v pracovní dny od 7:00, o víkendech od 8:00.
P6 Lahovičky – Nádraží Modřany: V provozu denně do 19:00–21:00 podle denního světla, v pracovní dny od 7:00, o víkendech od 8:00.
P7 Pražská tržnice – Ostrov Štvanice – Rohanský ostrov: V provozu denně do 19:00–22:00 podle denního světla, v pracovní dny od 7:00, o víkendech od 8:00.
P8 Troja – Císařský ostrov: V provozu denně do 19:00–21:00 podle denního světla, v pracovní dny od 7:00, o víkendech od 8:00.

Zrušené turistické vlaky Českých drah a KŽC Doprava:
Bezdězský rychlík (Praha hl. n. – Neratovice – Mladá Boleslav hl. n. – Bezděz)
Cyklohráček (Praha hl. n. – Slaný/Zlonice)
Cyklovlak Cyklo Brdy (Praha hl. n. – Beroun – Zdice – Příbram – Březnice – Blatná)
Výletní vlak Český ráj (Praha Masarykovo n. – Nymburk město – Jičín – Libuň – Turnov)
Kokořínský rychlík (Praha-Vršovice – Praha hl. n. – Neratovice – Mělník – Mšeno)
Výletní vlak Posázaví (Praha hl. n. – Čerčany – Český Šternberk zast. – Zruč nad Sázavou)
Posázavský motoráček (Praha hl. n. – Vrané nad Vltavou – Čerčany)
Rakovnický rychlík (Praha hl. n. – Beroun – Křivoklát – Rakovník)
Opatření se také týká posilových rekreačních vlaků dopravce České dráhy, a.s. na vlakových linkách S8 (Praha hl. n. – Vrané nad Vltavou – Čerčany) a S88 (Praha hl. n. – Vrané nad Vltavou – Dobříš).

Současně je odloženo zahájení provozu brdského Cyklobusu (Dobřichovice, nádraží – Kytín) a prozatím nevyjedou ani sezonní posily na vybraných příměstských autobusových linkách. I nadále je dočasně pozastaven provoz nostalgické linky Pražský motoráček (Praha hl. n. – Praha-Zličín).

Tagy koronavir praha přívozy ropid turistické vlaky
7 komentářů