Piloti British Airways budou tři dny v září stávkovat, oznámili termíny

Nový Airbus A350-1000 v barvách British Airways. Foto: Samchui.com/Flyrosta.comNový Airbus A350-1000 v barvách British Airways. Foto: Samchui.com/Flyrosta.com

Pokud se v září chystáte na cesty s British Airways, ve třech dnech s největší pravděpodobností nepoletíte. Sdružení britských pilotů

Pokud se v září chystáte na cesty s British Airways, ve třech dnech s největší pravděpodobností nepoletíte. Sdružení britských pilotů BALPA dnes oznámilo, že jeho členové budou tři dny stávkovat.

Oznámení o přesných termínech přišlo několik týdnů, co si piloti odsouhlasili stávku, ale ještě s British Airways dál jednali. Dnes přišli s informací, že dohoda není možná. Stávka je naplánována na 9., 10. a 27. září. BALPA zveřejnila detaily ke stávce v tiskové zprávě.

„Navrhli jsme British Airways řadu možných balíčků, které by stávku odvrátily. British Airways je neakceptovala a je jasné, že poslední nabídky firmy by nezískaly podporu většiny pilotů,“ uvedla BALPA v prohlášení.

Spor s firmou se týká výše mezd, pro stávku hlasovalo 93 % pilotů v BALPA. British Airways se protest pokusily zablokovat u soudu, ale neúspěšně. Aerolinky navrhly pilotům zvýšení mezd o 11,5 % během tří let. Ve svém prohlášení uvedly, že přístupem odborářů jsou zklamány.

Den stávky přijde British Airways na 40 milionů liber. BALPA v prohlášení uvedla, že rozdíl v požadavcích odborářů a nabídce dopravce je jen pět milionů liber. „Náš návrh zůstává na stole, kdyby chtěly British Airways ještě dosáhnout dohody,“ uvedla BALPA. Podle odborářů je dopravce extrémně ziskový a dopravci chtějí větší podíl na zisku. Neopomněli připomenout, že to bude první případ ve stoleté historii aerolinky, kdy budou piloti stávkovat.

British Airways již oznámily, že na základě informací od odborářů dělají změny v letovém řádu, aby se změny dotkly co nejméně lidí.  Firma se podle svého prohlášení bude snažit najmout letadla s posádkami jiných dopravců.

Omezení se dotkne i všech letů mezi Prahou a londýnským letištěm Heathrow, na všechny dny stávky už lety zmizely ze systému. V provozu zůstane ale spojení pod značkou BA Cityflyer na letiště City.

Tagy BALPA British Airways stávka British Airways
3 komentáře