pruvodce

Deset let po tragédii na přejezdu ve Studénce začne stavba podjezdu, cena se blíží k miliardě

Vizualizace podjezdu ve Studénce. Foto: Správa železnicVizualizace podjezdu ve Studénce. Foto: Správa železnic

Stavba má začít na jaře příštího roku, má povolení.

Plány na zrušení přejezdu P6501 ve Studénce dospěly do poslední fáze příprav. Správa železnic dnes vypsala soutěž na vybudování podjezdu, díky kterému zmizí přejezd, na němž v roce 2015 došlo k tragické srážce pendolina s kamionem. Maximální cena zakázky je 868 milionů korun, jako tradičně u zakázek Správy železnic oproti původním propočtům stoupla o desítky procent.

Zakázku zveřejnila Správa železnic na profilu zadavatele. O náhradě přejezdu se mluvilo od nehody, přípravu ale zdržoval například problém s výkupy pozemků. Podjezd bude určen pro osobní auta, vozidla integrovaného záchranného systému, cyklisty a chodce. Pro nákladní auta se vybuduje nová obslužná komunikace. Samotné zahájení stavby se plánuje příští rok na jaře, ke zprovoznění podjezdu dojde na konci roku 2026.

Další incident na přejezdu ve Studénce. Řidič kamionu nerespektoval výstrahu, na auto spadla závora

Čtyřkolejný přejezd prošel po nehodě úpravami, přesto zde řidiči často porušují pravidla, jak ukázala kamera u přejezdu. I proto vznikne mimoúrovňové křížení. Podjezd bude dlouhý 26,5 metru, bude v něm jízdní pás pro auta, cyklopruh a chodník. Nákladní auta budou využívat novou obslužnou komunikaci z dálnice D1 přes Butovickou ulici k průmyslovým areálům.

Nehoda pendolina ve Studénce 22.7. 2015. Foto: Drážní inspekceVizualizace podjezdu ve Studénce. Foto: Správa železnicVizualizace podjezdu ve Studénce. Foto: Správa železnic

Aktuálně má Správa železnic všechna pravomocná povolení, těsně před koncem je výkup potřebných pozemků, zbývá podpis dvou smluv.

Při nehodě v roce 2015 na přejezdu zahynuli tři lidé, přes dvacet lidí bylo zraněno. Polský řidič odešel s trestem 8,5 roku vězení.

Tagy odstranění přejezdu P6501 rušení přejezdů Správa železnic Studénka
97 komentářů