Rozdíl pět haléřů na kilometr. ICOM označil konkurenci za dumping, naříká u politiků

Generální ředitel ICOM Transport Zdeněk Kratochvíl. Foto: ICOM TransportGenerální ředitel ICOM Transport Zdeněk Kratochvíl. Foto: ICOM Transport

Jde o zakázky na zajištění autobusové dopravy v oblasti Pelhřimovska a Humpolecka.

Společnost ICOM Transport se snaží zabránit všemi možnými způsoby prohře v soutěži na zajištění regionální dopravy na Pelhřimovsku a Humpolecku. Vítězem soutěže se stala společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, která v obou oblastech nabídla nepatrně nižší cenu než ICOM. V případě Humpolecka o 0,35 Kč za kilometr a pro Pelhřimovsko o 0,05 Kč za kilometr.

ICOM nejprve poslal radním a zastupitelům dopis, ve kterém pomluvil vítěze. „Tento dopravce dle našeho ekonomického rozboru nemůže tuto zakázku bez výhod domácího dopravce řádně plnit,“ uvádí dopravce na adresu firmy patřící do skupiny rakouských spolkových drah ÖBB. V dopise žádá předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová o „využití veškerých kontrolních mechanismů za účelem zajištění řádného, podrobného a transparentního posouzení nabídkové ceny vybraného dopravce v kontextu reálného budoucího ohrožení zajištění dopravní obslužnosti v následujícím období,“ píše v dopise.

Firma v dopise připomíná problémy se startem v Pardubickém kraji společností BusLine. Sama zapomněla připomenout svoji neschopnost v začátcích provozu na Teplicku nebo MHD v Jablonci nad Nisou.

ICOM opět nezvládá provoz autobusových linek na Teplicku

Vítěznou cenu konkurence označila Kratochvílová v dopise za dumpingovou. „Za současnou nabídnutou cenu nejlevnějšího dopravce nelze zajistit řádné plnění veřejných zakázek a že tato cena je nereálná a je v rozporu se základními principy hospodářské soutěže,“ dodala. Upozorňuje, že konkurence nemá v místě například zázemí.

ČSAD Autobusy České Budějovice se proti kritice ICOM vymezily ve svém tiskovém prohlášení. „Je naprosto nestandardní a nepřípustné, aby se účastník veřejné zakázky během zadávacího řízení obracel na hejtmana, radu kraje a zastupitele kraje a vyslovoval pochybnosti o schopnosti vybraného dopravce splnit zakázku a zpochybňoval tak výsledky celého zadávacího řízení,“ uvedl Vladimír Homola, generální ředitel firmy ČSAD Autobusy České Budějovice. Podle něj jsou v nabídce vypočteny všechny náklady velmi důkladně. „Jsme plně připraveni zajistit vysokou úroveň poskytovaných služeb,“ uvedl v dnešním vyjádření.

Vysočina vybere nové autobusové dopravce pro poslední část kraje

Tagy Busem ČSAD Autobusy České Budějovice ICOM Transport Kraj Vysočina
23 komentářů