ČSAD Slaný má problémy s rozjezdem MHD v Jablonci nad Nisou

První den provozu nového dopravce v Jablonci nad Nisou. Foto: IDOLPrvní den provozu nového dopravce v Jablonci nad Nisou. Foto: IDOL

Nový dopravce se potýká s výpadky informačního systému, odříkáním spojů či vynecháváním zastávek.

Město Jablonec nad Nisou zmírnilo svá slova chvály na start nového dopravce v městské hromadné dopravě. Od středy místo Umbrelly jezdí na dalších pět let po městě ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport. Cestující si stěžují, že některé zastávky řidiči vynechávají, jezdí pozdě nebo nejde odbavovací systém.

„Rozjezd nového dopravce začal 1. února dobře, všechny spoje vyjely, v průběhu dne se však objevily nedostatky. Nejvíce problematické byly spadlé sítě v palubních počítačích a fakt, že některé zastávky autobusy neobsloužily. Už druhý den se však doprava výrazně zlepšila,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Start nového dopravce kritizuje řada cestujících na facebookových stránkách města.

Podle primátora Miloše Veleho ještě v noci před startem například LCD monitory i odbavovací systém fungovaly. „Během dne se však sešly hned dvě události – začalo hustě sněžit a postupně zkolabovaly elektronické systémy. Podle mých informací však odborníci postupně vše řešili,“ řekl Vele.

Zpoždění i kvůli sněhu

Ve středu 1. února ráno měly až na výjimky linky zpoždění do 10 minut. V průběhu dne však vlivem zhoršených klimatických podmínek nabíraly spoje na některých linkách zpoždění přesahující i 20 minut. „Velmi komplikovanou se stala v odpoledních hodinách dopravní obslužnost Bedřichova a Maxova, kde některé spoje nebyly zajištěny. K těmto problémům se přidaly komplikace s odbavováním a zasíláním dat do nového informačního systému vozidel, přestože na prvním ranním spoji s odjezdem v 00:11 hod. z Rychnova vše fungovalo bez závad,“ dodal ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar.

Podle jeho slov se nedostatky spojené s odbavením cestujících podařilo odstranit ve čtvrtek 2. února před polednem. „Nefunkční zůstaly LCD monitory zobrazující průběh linky a další dopravní informace. Zde společně s dopravcem a dodavatelem LCD monitorů řešíme odstranění závady, která se bohužel neprojevila v tzv. laboratorních podmínkách,“ dodává Wejnar s tím, že dle předpokladu bude závada odstraněna do 7. února.

ČSAD na Jablonecku nasazuje 23 autobusů Mercedes-Benz Conecto a čtyři malé autobusy Rošero. Hybridní autobusy kombinují pohon na naftu a elektřinu. Přináší úsporu paliva především v pomalejším městském provozu. Elektromotor usnadňuje práci spalovacímu motoru a dochází tak k úspoře pohonných hmot.

Smlouvu s dopravcem uzavřelo statutární město v listopadu 2021. Rozsah ročního výkonu je 1,37 milionu kilometrů ročně. Cena dopravního výkonu pro rok 2023 včetně 10% snížené sazby DPH je 62,72 Kč/km, město bude přispívat částkou 45,22 Kč/km.

Tagy ČSAD Slaný ICOM Transport Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou
30 komentářů