Vysočina vybere nové autobusové dopravce pro poslední část kraje

MHD Pelhřimov. Pramen: ICOM transportMHD Pelhřimov. Pramen: ICOM transport

Poslední soutěže se týkají Pelhřimovska.

Vysočina začíná vybírat nové autobusové dopravce na deset let pro poslední dvě části kraje, obě se týkají Pelhřimovska. O vyhlášení zadávacího řízení rozhodla krajská rada, řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Na své zbývající území už má kraj smlouvy s dopravci uzavřené. Veřejnou autobusovou dopravu podle nových podmínek začnou postupně zajišťovat v příštím roce.

Vysočina vybírá dopravce pro krajem objednávané regionální autobusové spoje na nové desetileté období opakovaně. Zakázky postupně vypisuje od loňského jara. Jsou rozdělené do osmi částí. Zájemci o provozování autobusové dopravy na Pelhřimovsku by měli předložit nabídky do letošního podzimu. „Předpokládáme, že do konce roku 2024 bychom měli mít vybráno,“ řekl hejtman.

Tři z šesti již uzavřených zakázek získala firma Trado-Bus, která patří do dopravního uskupení ICOM transport. Kromě dvou území Třebíčska budou její autobusy na základě objednávky kraje jezdit deset let také v části Žďárska. Společnost ICOM transport bude zajišťovat veřejnou autobusovou dopravu nově na Havlíčkobrodsku. Nezískala zakázku na Jihlavsku, kde zatím jezdí a kde má i sídlo.

Veřejnou autobusovou dopravu na Jihlavsku bude od dubna příštího roku zajišťovat společnost ČSAD Autobusy České Budějovice. Ve Žďárských vrších budou dalších deset let jezdit autobusy firmy Zdar.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na ztráty veřejné linkové dopravy má Vysočina v letošním rozpočtu 826 milionů korun a na ztráty regionálních vlaků 701 milionů korun.

Tagy Kraj Vysočina
12 komentářů