Veřejnou dopravu na východě Čech čeká odbavovací revoluce. Jízdenky půjde nakoupit přes mobil

Jednotka 847 RegioFox v Pardubickém kraji. Foto: České dráhyJednotka 847 RegioFox v Pardubickém kraji. Foto: České dráhy

Přes aplikaci půjde nakupovat i časové jízdenky.

Královéhradecký a Pardubický kraj se dohodly na vzniku nové mobilní aplikace pro cestování regionálním autobusy a vlaky. Poprvé tak bude možné v krajích i odbavení a nákup jízdenek pomocí mobilu.

Společnost Oredo, která je servisní organizací a zajišťuje pro oba kraje např. správu integrovaného tarifu IREDO, již vysoutěžila dodavatele nové aplikace. Zakázku získala společnost Chaps patřící do skupiny Českých drah. Vyvine aplikaci s funkcionalitami, které jsou již běžné v řadě jiných krajů.

„Prodej a odbavení jízdních dokladů prostřednictvím mobilní aplikace je hlavním důvodem pro vytvoření nové mobilní aplikace pro IDS IREDO,“ řekl jednatel Oreda Petr Moravec. Mobilní aplikace pro IREDO nyní existuje, ale jen jako vyhledávač spojů nebo nosič informací o zpoždění.

„Nová aplikace bude obsahovat všechny důležité funkcionality současné aplikace a dojde k rozšíření o prodej a odbavení jízdních dokladů v IDS IREDO. Přes aplikaci tedy bude možný nákup a odbavení jednotlivých, jednodenních i vícedenních jízdenek a umožní také používání kreditové peněženky,“ dodal Moravec.

Konečný termín spuštění aplikace je závislý na průběhu jednotlivých etap. „V tuto chvíli můžeme pouze sdělit, že aplikace by měla být spuštěna pro veřejnost během roku 2025,“ upřesnil Moravec. Dopravci kvůli nové aplikaci nebudou muset měnit odbavovací strojky, zvládnout je má stávající technologie.

Tagy Chaps IREDO OREDO
69 komentářů