České dráhy mění hlášení ve vlacích, namlouvá je nová mluvčí

Souprava push-pull dopravce České dráhy (ČD) ve stanici Ostrava hlavní nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýSouprava push-pull dopravce České dráhy (ČD) ve stanici Ostrava hlavní nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Nový hlas lze zaslechnout třeba na lince S6, ve všech vlacích ČD pak budou s novým jízdním řádem.

Cestující ve vlacích Českých drah si budou muset zvyknout na nový hlas. Informace jim bude nově sdělovat hlas herečky a dabérky Kateřiny Mendlové Jírů. Deníku Zdopravy.cz to sdělila tisková mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Nahrávky s novou mluvčí připravuje společnost Chaps, která patří do skupiny Českých drah.

„Výměna nahrávek probíhá postupně a k novému jízdnímu řádu by již všechny naše vlaky měly mít informace pro cestující namluvené novým hlasem,“ uvedla Rajnochová.

Původní mluvčí namlouvala podle ČD hlášení déle než 15 let. Před časem došlo k rozhodnutí hlas obměnit. V osobních vlacích, rychlících a expresech ČD mohli cestující dosud slýchat hlas Danuše Hostinské-Klichové.

Novými nahrávkami již disponují například moravskolezské push-pully od Škody na lince S6 z Ostravy do Frýdlantu nad Ostravicí.

 

Nádražní rozhlas namluví stroj

Hlášení ve vlacích není jediné, kde se změna hlasu chystá. Kompletní proměna čeká také nádražní rozhlas. Správa železnic připravuje sjednocení všech hlasů na různých stanicích do jednoho stejného hlášení, které bude strojově namluvené.

K proměně by mělo dojít v roce 2024. Před měsícem byl plán ve fázi předběžných tržních konzultací, v nichž chce Správa železnic zjistit, jaká je nabídka firem v tomto oboru, aby podle toho mohla vypsat samotnou soutěž na dodavatele služby.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Správy železnic Nely Eberl Friebové je důvodem plánů na syntézu hlasu nejen sjednocení hlášení, ale také rychlejší a levnější pořízení nahrávek nových hlášení.

Tagy čd České dráhy Chaps hlášení Kateřina Mendlová Jírů
123 komentářů