Zneužití dominantního postavení v jízdních řádech vyšlo CHAPS na necelý milion korun

České dráhy získaly akvizicí společnosti Chaps kontrolu nad rezervačním portálem AMSBUSČeské dráhy získaly akvizicí společnosti Chaps kontrolu nad rezervačním portálem AMSBUS

Faktický monopol firmy ukončila až nová vyhláška v roce 2018.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělal definitivní tečku za nezákonným postupem společnosti CHAPS v byznysu online jízdních řádů. Firma bránila vstupu na trh konkurenci v podobě společnosti Seznam.cz. Za tyto praktiky jí úřad vyměřil pokutu 956 tisíc korun. Jde nakonec o nižší trest, než ÚOHS původně vyměřil.

O vyměření pokuty informoval úřad v tiskové zprávě. Předseda ÚOHS Petr Mlsna musel o věci opakovaně rozhodnout poté, co předchozí rozhodnutí úřadu zrušily z formálních důvodů správní soudy.

Podle rozhodnutí CHAPS zneužil svého dominantního postavení na trhu s aktualizovanými daty o jízdních řádech postupovanými povinnými subjekty do Celostátního informačního systému o jízdních řádech. Narušil tak hospodářskou soutěž na trhu služeb automatického vyhledávání dopravního spojení s celostátním pokrytím a na trhu s informacemi o existujících variantách dopravního spojení v České republice. „CHAPS tímto způsobem de facto bránil, aby se na trhu rozvinula konkurence s vyhledávači dopravních informací. Postiženi tímto jednáním, k němuž docházelo v letech 2010–2013, byli zejména čeští spotřebitelé a společnost Seznam.cz. Pro společnost Seznam byly aktualizované jízdní řády nezbytným vstupem pro služby, které chtěl začít poskytovat,“ uvedl mluvčí úřad Martin Švanda.

CHAPS měl od roku 2001 monopol na data o jízdních řádech, který umožnilo ministerstvo dopravy. Data mířila do aplikace IDOS, kterou provozoval. Od roku 2007 reklamní prostor ve vyhledávači zajišťuje společnost Mafra. CHAPS odmítl data poskytovat ve strojově čitelném formátu. Série sporů skončila v roce 2018. Podle nové ministerské vyhlášky už musí být data o jízdních řádech strojově čitelná a otevřená. Předseda úřadu v novém rozhodnutí zohlednil závěry správních soudů. Původní pokuta byla 2,2 milionu korun, po odvolání byla snížena na 1,08 milionu korun. Definitivní výše pokuty je 956 tisíc korun.

CHAPS patří od roku 2018 do skupiny České dráhy.

Tagy Chaps jízdní řády ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
43 komentářů