Čím dál ztrátovější. Kraj a město do pardubického letiště vloží dalších 20 milionů

Letiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště PardubiceLetiště Pardubice. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště Pardubice

Provozovatel civilní části letiště skončil za loňský rok ve ztrátě 41,4 milionu korun.

Společnost East Bohemian Airport (EBA), provozující civilní část pardubického letiště, skončila za rok 2023 ve ztrátě 41,4 milionu korun. Vyplývá to ze zápisu z valné hromady založeného ve sbírce listin. Meziročně si firma pohoršila o více než 10 milionů korun, ve srovnání s rokem 2021 pak dokonce o 14 milionů.

Do dlouhodobě ztrátového letiště navíc zamíří další peníze z veřejných prostředků. Město a kraj mu jako akcionáři stejně jako v minulosti pomohou zvýšením základního kapitálu 20 miliony korun.

„Důvodem je získání vlastních zdrojů na částečné financování investic nezbytných k dalšímu fungování letiště a částečnému pokrytí hospodářské ztráty z roku 2023,“ stojí ve zdůvodnění zvyšování základního kapitálu.

Pardubické letiště vloni odbavilo 123 000 cestujících. Kvůli výluce letové dráhy to bylo asi o 5 000 méně pasažérů než v roce 2022. Civilní letiště působí na armádním zázemí. Armáda pravidelně provádí údržbu svého areálu, výluku loni naplánovala na tři měsíce. Armádní provoz se přesunul na jiná letiště, civilní provoz byl zastaven.

Rekord v plánech pro letošní rok

Letošek by mohl být v Pardubicích i díky větší nabídce letů rekordní. Odhady předpokládají odbavení asi 190 000 cestujících, což by bylo meziročně o 70 000 více.

Novinkou je například pravidelná linka do Girony s nízkonákladovou leteckou společností Ryanair. Její manažerka Alicja Wójcik-Gołębiowska při inauguračním letu řekla, že Pardubice mají velký potenciál. Dodala, že rozmýšlejí čísla a jsou otevření další diskuzi a případné spolupráci s Pardubicemi s tím, že se nabízejí lety do Londýna, Dublinu nebo jiných velkých evropských měst, například v Polsku.

Tři Ryanairy v jeden den. Pardubické letiště přivítalo novou linku

Prozatímní šéfkou dosavadní manažerka marketingu

Od 1. července již pardubické letiště nevede Ivan Čech. Rozhodl se rezignovat. Jak informoval Pardubický deník, rozhodnutím valné hromady EBA byla prozatímní výkonnou ředitelkou jmenována Mária Luticová, která dosud ve společnosti zastávala pozici manažerky rozvoje a marketingu.

„Novým provozním ředitelem společnosti se stal Vít Málek. Ten pracuje na letišti od roku 1996. Zastával funkci security manažera, v rámci které měl na starosti ochranu civilního letectví před protiprávními činy,“ napsal Pardubický deník.

Ředitel pardubického letiště Čech končí. Může být i vhodnější člověk, než jsem byl já, řekl

Tagy East Bohemian Airport EBA Letiště Pardubice pardubice Pardubický kraj PED
39 komentářů