Pardubické letiště loni prohloubilo ztrátu. Kraj přemýšlí o živém leteckém muzeu

Boeing 737-800 letecké společnosti Ryanair po příletu do Pardubic. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair po příletu do Pardubic. Foto: Letiště Pardubice

Letišti opět pomohou město a kraj jako akcionáři peněžitým vkladem přes 20 milionů korun.

Společnost East Bohemian Airport (EBA), která provozuje civilní část pardubického letiště, loni i přes oživení letectví prodělala více peněz než v roce 2021. Dlouhodobě ztrátovému letišti tak budou muset poslat další peníze jeho akcionáři, Pardubice a Pardubický kraj.

EBA dosud na svých stránkách dosud nezveřejnila výroční zprávu za rok 2022. Data o hospodaření ale vyplývají ze zápisu z valné hromady založeného ve sbírce listin. Loni skončilo hospodaření ztrátou 30,8 milionu korun, v roce 2021 firma prodělala 27,3 milionu korun. Počet cestujících loni stoupl o dva tisíce na 83 tisíc.

Ztráta má být uhrazena z výnosů příštích období, už na jaře ale firma musela opět navýšit základní kapitál o více než 20 milionů korun peněžitým vkladem od města a kraje. I přes to chystá letiště další investice. Má jít o dobudování druhého podlaží Terminálu Jana Kašpara. K financování chce použít výnosy z prodeje nepotřebných budov původního terminálu. Náklady na stavbu odhaduje letiště na zhruba 80 milionů korun.

Pardubické letiště je ve ztrátě dlouhodobě, nezvládalo vydělávat ani v době největšího rozmachu letectví. Se ztrátovým hospodařením se potýkala i jiná regionální letiště. Například Letiště Ostrava se ale už loni dostalo do zisku.

Muzeum se zábavnými lety

Kraj přitom hledá i další cesty, jak dostat peníze do letectví. V tiskové zprávě informoval, že by mohl přispět na nové letecké muzeum, které by mohlo v Pardubicích vzniknout. Lákalo by nejenom na výstavu letadel a historické techniky, ale také zábavné lety pro veřejnost a další doprovodný program.

Oslovili nás pořadatelé Aviatické pouti s nápadem na vytvoření nového, jak oni říkají, živého muzea, kde by na návštěvníky nečekaly pouze statické exponáty, ale i možnost s některými historickými letadly vyletět do oblak. Sdružení Aviatické pouti Ing. Jana Kašpara totiž vlastní již tři repliky historických letadel a zároveň může získat do zápůjčky další opravdové historické klenoty a dát jim touto pro diváky atraktivní formou nový život,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Podle něj jde o koncept, který funguje už v dalších místech České republiky a rovněž i v zahraničí. „Přijde mi symbolické, že by podobné muzeum mohlo vzniknout právě v našem kraji, který je s historií české aviatiky bytostně spjatý. Jsme na samém začátku úvah o formě i umístění expozice. Nápad mi dává smysl a v případě kvalitní realizace by mohl prospět cestovnímu ruchu a ve vybrané dny by bylo otevřené pro školy z celé republiky,“ uvedl Netolický.

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice Pardubický kraj
80 komentářů