Dárek k plnoletosti. Rakousko začne mladým na prahu dospělosti rozdávat KlimaTicket

Vídeň, metro, trasa U4. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVídeň, metro, trasa U4. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jakmile poznáte kvalitu veřejné dopravy, už u ní zůstanete, je přesvědčena rakouská ministryně.

Rakouské ministerstvo ochrany klimatu (a dopravy) hodlá lákat mládež do veřejné dopravy nabídkou roční síťové jízdenky zdarma. O bezplatný KlimaTicket si bude moci od 3. června požádat každý, kdo od začátku letošního roku oslavil (nebo oslaví) 18. narozeniny. Platnost prvních bezplatných jízdenek začne 1. července.

„Chceme k dlouhodobému využívání veřejné dopravy inspirovat ještě více mladých lidí. Protože jakmile poznáte kvalitu veřejné dopravy, už u ní zůstanete,“ je přesvědčena ministryně Leonore Gewesslerová (Zelení). Vyjádřila přitom naději, že se díky této nabídce „mnoho lidí rozhodne trvale chránit klima“.

Mládež přitom nemusí začít využívat bezplatnou roční jízdenku hned po dovršení plnoletosti. Na vyzvednutí bezplatného ročního KlimaTicketu bude mít lhůtu tři roky, poslední možnost je den před 21. narozeninami. Podle ministryně jde také o „skvělou možnost“ poznat Rakousko.

Gewesslerová je matkou KlimaTicketu, což je levná jízdenka na veškerou rakouskou veřejnou dopravu. Jízdenka se začala prodávat na podzim 2021 poté, co ministryně přesvědčila poslední tři vzdorující spolkové země (Dolní Rakousy, Vídeň a Burgenland), aby se do systému zapojily.

Od té doby zůstává její cena stejná. Roční celorakouská verze vyjde na 1 095 eur (cca 27 tis. Kč), cestující do 25 a nad 65 let zaplatí 821 eur (cca 20 tis. Kč). Jízdenka má i další varianty, například rodinnou nebo regionální. Pro Rakousko to ale není zadarmo, na kompenzacích dopravcům vyplatilo za první celý rok fungování klimatické jízdenky (2022) 150 milionů eur (cca 3,7 mld. Kč), loni to bylo 170 milionů eur (cca 4,2 miliardy Kč).

Tagy KlimaTicket Rakousko
59 komentářů