Rakousko přidá majitelům Klimaticket zdarma měsíc neomezeného cestování veřejnou dopravu

Most Jauntalbrücke přes Drávu. Pramen: ÖBB/emediaMost Jauntalbrücke přes Drávu. Pramen: ÖBB/emedia

Podle rakouské ministryně jde o pomoc kvůli rostoucím nákladům na pohonné hmoty.

Rakouská jízdenka Klimaticket na neomezené cestování veřejnou dopravou bude od 1. července ještě výhodnější. Vláda rozhodla o prodloužení platnosti jízdenky o jeden měsíc pro všechny, kdo si koupí novou roční jízdenku v období od července do konce letošního roku.

Namísto dvanácti měsíců tak bude platit třináct měsíců, jeden měsíc budou mít uživatelé zcela zdarma. Ministryně pro ochranu klimatu, průmysl a dopravu Leonore Gewessler uvedla, že jde o způsob pomoci občanům s vysokými cenami pohonných hmot. Akce se vztahuje na nové i stávající zákazníky, kteří si budou jízdenku prodlužovat. Ti, kteří si ji koupili až v letošním prvním pololetí, mohou nabídky využít až do konce června příštího roku.

Zejména v dobách vysokých cen pohonných hmot je veřejná doprava alternativou šetrnou ke klimatu a šetřící náklady,“ řekla ministryně. Jízdenka na rok stojí 1 095 eur, jeden měsíc ušetří zhruba 91 eur. Od zavedení v říjnu loňského roku se prodalo více než 168 tisíc těchto jízdenek.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB současně od včerejška zahájily prodej své měsíční letní jízdenky pro mladé do 26 let. Třicet dnů cestování (s platností každý den až od osmi hodin ráno) vychází na 54 až 89 eur podle věku.

Tagy KlimaTicket Rakousko
18 komentářů