Rozhodnutí o osudu letiště Líně se blíží, vláda schválila memorandum o porozumění s Volkswagenem

Fotografie z protestní akce proti likvidaci letiště Líně. Zdroj: Twitter.com - flyRosťaFotografie z protestní akce proti likvidaci letiště Líně. Zdroj: Twitter.com - flyRosťa

Součástí memoranda bude také vznik nového letiště pro aerokluby jako náhrada za Líně.

Snahy o získání projektu továrny na baterie pro elektromobily v areálu záložního letiště Líně u Plzně pokračují ve vysokém tempu. Svědčí o tom nejen probíhající průzkumné geologické vrty, ale také schvalování zpracování nových zásad územního rozvoje či memorandum o porozumění s německým koncernem Volkswagen, které ve středu schválila vláda.

Memorandum podepíše kraj, obce a ministerstva průmyslu a dopravy. O jeho textu teď budou jednat s obcemi. Součástí memoranda bude dokonce i závazek postavit aeroklubům z Líní nové moderní letiště jako odpovídající náhradu za Líně. V minulých měsících se hovořilo například o využití původně záložní plochy nedaleko areálu letiště, která měla v minulosti sloužit při potřebě vzletu více rojů bojových letadel najednou.

Menší zastavěná plocha i zachování letecké záchranky

Zpracování nových zásad územního rozvoje, které budou v pondělí 6. února projednávat zastupitelé Plzeňského kraje, má zohlednit vznik samostatného průmyslového parku. Maximální plocha zóny bude 280 hektarů, ne 700 či 400 hektarů, jak se dříve diskutovalo. Plán má obsahovat také požadavky obcí, aby je v budoucnu nebylo možné obejít. Podél areálu závodu by měl být vytvořen pás zeleně. Té stávající na letišti se přitom navržených 280 hektarů tolik nedotkne. Využité by byly volné plochy. Provoz letecké záchranné služby bude zachován.

Zásady územního rozvoje, schválené v roce 2014, umožňují stavbu podnikatelského parku, vedle něhož by mohlo fungovat letiště. Požadavkem vlády ČR je však podle náměstka hejtmana Petra Vanky zrušení letiště, neboť všechny okolní obce chtějí mít továrnu co nejdál od sebe a jinam by se nevešla. Zpracování aktualizace nových zásad by mělo trvat měsíce. Spolupracovat na ní budou kraj, obce, dodavatelé energií, silničáři a další. V zásadách územního rozvoje bude zaneseno, kudy povedou elektrické sítě, voda, jaké se budou stavět silnice a kde bude sjezd z dálnice.

O tom, jestli tzv. gigafactory u Plzně skutečně vznikne, by mělo být jasno do konce března. Společnost se totiž momentálně rozhoduje ještě mezi dalšími lokalitami v Polsku, Maďarsku či na Slovensku. S výstavbou by chtěla začít koncem příštího roku, výroba bateriových článků pak má odstartovat v roce 2027.

Tagy Gigafactory Letiště Líně
79 komentářů