Pardubický kraj vystavil první pokutu BusLine za neodjeté spoje

Autobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLineAutobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLine

Podle kraje je možné, že se kvůli nedostatku řidičů bude snižovat objem ujetých kilometrů.

Pardubický kraj vyměřil společnosti BusLine Pardubicko první pokutu za neodjeté spoje z důvodu nedostatku řidičů. Dopravce bude muset zaplatit celkem 3,15 milionu korun za červen, kdy musel rušit desítky až stovky spojů denně. Další pokuty mají následovat.

O udělení pokuty informoval kraj v tiskové zprávě. „V tuto chvíli ještě řešíme finanční vyrovnání za to, že několik týdnů nebylo kvůli nezvládnuté situaci vybíráno jízdné. To vše chceme proplatit a budeme postupovat přesně v souladu se smlouvou a zákony,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Problémy s dopravcem trvaly celé léto i září, v posledních dnech se situace zlepšila. Na dnešní den není například oznámeno zrušení jediného spoje. Kraj současně od září BusLine ulevil, část spojů přestal objednávat.

Od 1. října kraj upravil některé jízdní řády autobusů a na vybraných linkách přidával spoje. „Došlo k některým časovým úpravám, aby autobusy lépe navazovaly například na začátek a konec výuky na školách, což jsme teď řešili a ještě budeme řešit se starosty, řediteli i rodiči. Naší prioritou je, aby se děti ze všech částí kraje včas dostávaly na zahájení školní výuky,“ dodal Kortyš.

Spoje posiluje kraj například mezi městy Vysoké Mýto-Chrudim, Česká Třebová-Litomyšl, Lanškroun-Letohrad a Svitavy-Litomyšl. Kraj ročně zajišťuje dopravní obslužnost v objemu 16,5 milionu kilometrů. Tato čísla dlouhodobě rostou, v roce 2010 bylo odjeto 13,14 milionu kilometrů, o pět let později se jednalo již o 15,82 milionu kilometrů.

V roce 2021 dosáhly náklady na autobusovou dopravu výše 500 milionů korun a s ohledem na inflaci a zvyšování cen bude finální částka za letošní rok pravděpodobně ještě vyšší. Kvůli nedostatku řidičů kraj uvedl, že je možné v příštích letech snižovat objem odjetých kilometrů. Má se tak stát po dohodě s městy a obcemi.

Tagy BusLine Pardubicko Pardubický kraj
10 komentářů