Pardubický kraj škrtl při úlevě BusLine i školní autobus, spoj zajistí někdo jiný

Autobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLineAutobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLine

Kraj tvrdil, že při škrtech detailně zkoumal každý spoj.

Pardubický kraj označil jako nepotřebný a nevytížený i školní autobus, která sváží děti do škol v České Třebové. Stalo se tak poté, co kraj začal řešit neschopnost společnosti BusLine Pardubicko dostát svým závazkům škrtáním jízdních řádů. Teprve poté, co se ozvala radnice, se nakonec našlo jiné řešení. Kraj zaplatí na září provoz školní linky jinému dopravci a BusLine dostane další týdny navíc na sehnání chybějících řidičů.

Město na chybějící školní spoj upozornilo jen pár dnů poté, co Pardubický kraj oznámil škrty v jízdních řádech. Podle hejtmana Martina Netolického byly všechny spoje procházeny velmi detailně i na úrovni samosprávy. „Detailně jsme procházeli každý jeden dílčí spoj, u kterého disponujeme sčítáním dopravy. Takto bylo identifikováno až 203 spojů, které nemají podle dopravce a technologů dopravy velký dopravní význam, protože je využívá naprosté minimum cestujících nebo mají alternativu v autobusové nebo železniční dopravě,“ pochlubil se Netolický.

Dopravce bez licence

Radnice v České Třebové, kde Netolický bydlí, ale upozornila na chybějící školní autobus. Jde konkrétně o ranní spoj na trase Terminál Jana Pernera – Kozlov – sídliště Borek – obec Semanín. „Vzhledem ke skutečnosti, že tento spoj byl určen především pro školní děti, rozhodlo se město Česká Třebová oslovit Pardubický kraj s žádostí o nápravu. Pokud se ve spolupráci s krajem nepodaří najít vyhovující řešení, je snahou města Česká Třebová a obce Semanín zajistit spoj na vlastní náklady,“ uvedlo město na svém facebookovém profilu. Řešení se nakonec objevilo poměrně rychle. Ještě odpoledne radnice oznámila, že autobus pojede, ale nezajistí ho BusLine.

Zajistí ho společnost Drumel. „Vzhledem ke skutečnosti, že nový dopravce zajišťující spoj nemá licenci pro veřejnou dopravu, bude autobus veden pouze jako školní autobus pro žáky základní škol Nádražní, Habrmanova a Semanín,“ uvedlo město. Provoz nového dopravce bude jen na měsíc. „Stávající dopravce BusLine nebyl schopen v rámci nedostatku řidičů tuto linku zajistit, ale dostal od nás jasné zadání, že od října musí najít takové řešení, které bude znamenat jistotu tohoto spoje i pro další měsíce,“ řekl Netolický.

Spoj byl podle něj původně vyřazen z důvodu alternativní možnosti v podobě autobusu od Svitav. „Ten je obvykle velmi obsazen, a proto by nebyl schopen pojmout kapacitu rušeného spoje. Oddělení dopravní obslužnosti připraví s dopravcem BusLine takový model turnusů, který zajistí, že tyto dva spoje budou pro školáky nadále zajišťovány v plném rozsahu,“ uvedl hejtman.

BusLine Pardubicko jako jediný z nových dopravců v Pardubickém kraji není schopen plnit smlouvu kvůli nedostatku řidičů. Kraj se proto rozhodl mu od září ulevit a zrušit objednávku na zhruba 40 spojů denně.

Tagy BusLine Pardubicko Česká Třebová Pardubický kraj
43 komentářů