Po téměř třech měsících se vrací rychlíky z Prahy do Blanska, u Svitav je zpět 140 km/h

Railjet u Svitav. Foto: Michal Málek / České dráhyRailjet u Svitav. Foto: Michal Málek / České dráhy

Oprava úseku umožnila odstranění pomalých jízd na koridoru.

Na trati z České Třebové do Brna dojde v sobotu k ukončení jedné z dlouhých výluk. Po téměř třech měsících se vrátí do provozu úsek u Březové nad Svitavou. Díky tomu budou moci jezdit rychlíky linky R19 z Prahy až do Blanska, nikoliv jen do Svitav jako dosud.

Konec výluk oznámil jihomoravský koordinátor dopravy Kordis JMK. Výluka probíhala od 1. června. Důvodem byla obnova nestabilní části náspu mezi Březovou nad Svitavou a Svitavami. Kompletně hotovo bude do října. „Sanace náspu vrátí traťovou rychlost na 140 km/h, do budoucna umožní zvýšení až na 160,“ uvedla Správa železnic na twitteru. Z Blanska je nadále průjezd dál na Brno nemožný, výluka potrvá do prosince.

Celkové investiční náklady stavby dosáhly 86 milionů korun. Díky akcie provedené sdružením firem M-Silnice, SART – stavby a rekonstrukce a REMEX CZ by mělo skončit omezení rychlosti, které zde kvůli poruchám stability železničního náspu v zástavbě obce Hradec nad Svitavou trvá od roku 2010.

„K vyřešení problému nepomohly ani úpravy druhé traťové koleje v roce 2016. Proto se Správa železnic rozhodla pro výměnu celého tělesa náspu v nejpostiženějším úseku o délce 147 metrů,“ řekla před zahájením oprav mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Tagy R19 Správa železnic Svitavy - Březová nad Svitavou
83 komentářů