Svitava a Krušnohor. České dráhy odhalily, jaké rychlíky cestující hodnotí jako nejhorší a nejlepší

Souprava InterJet. Foto: České dráhySouprava InterJet. Foto: České dráhy

Jde o data z hodnocení z více než 173 tisíc cestujících.

Nejlépe hodnoceným dálkovým vlakem cestujícími Českých drah je linka R15 Krušnohor, na které dopravce nasazuje soupravy InterJet. Nejhorší hodnocení mají naopak rychlíky R19 Svitava Praha – Česká Třebová – Brno.

Vyplývá to z dat, které zveřejnily České dráhy na základě více než 173 tisíc hodnocení cestujících v aplikaci Můj vlak. V ní mohou lidé po každé cestě vyjádřit svůj názor na její kvalitu.

České dráhy zveřejnily původně jen nejlépe hodnocené vlaky, na vyžádání deníku Zdopravy.cz i nejhůře hodnocené. „Hodnocení vlaků nám slouží jako zpětná vazba pro zlepšení služeb a zvyšování kvality našich služeb a nabídky. Jedná se o interní podklad od našich zákazníků a standardně a plošně tato data nebudeme publikovat,“ vysvětlil Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah.

Horší hodnocení kvůli starým soupravám

Cestující mohou známkovat na stupnici 1-5, kdy pět hvězdiček znamená nejlepší. Nejhorší linka R19 dostala známku 3,7, nejlépe hodnocená R15 4,31. „V případě linky R19 Svitava jsou dočasně na vybrané vlaky nasazeny starší soupravy místo InterPanterů, které jsou přistaveny k plánované údržbě vyššího stupně (obnovy R) a k instalaci ETCS,“ vysvětluje nejhorší hodnocení u rychlíků Svitava Šťáhlavský. V praxi se tak stává, že namísto moderních elektrických jednotek přijede souprava s vozy typu B.

Vítězství linky R15 Praha – Ústí nad Labem – Cheb je pochopitelná, soupravy InterJet patří k tomu nejlepšímu na českých kolejích. O něco nižší spokojenost je zjištěna na spojích provozovaných na komerční riziko na lince Praha – Ostrava, kterou obsluhují především spoje SC Pendolino.

Podle dopravce se průměrné hodnocení spokojenosti s cestou se stabilně pohybuje okolo 4 z 5 hvězdiček. Téměř 75 % cestujících vyplnilo na hlavní otázku hodnocení 4 nebo 5.

Z dílčích hodnocení má nejvyšší hodnocení nákupu jízdenky a přístup vlakového personálu. Nejnižší spokojenost eviduje dopravce u kategorie dodržení jízdního řádu.

Hodnocené téma Linka MD Hodnocení
Spokojenost s vaší cestou R15 (Krušnohor)
4,31
Komerční SCP a Ex1 (Praha-Ostrava)
4,27
R29 (Cheb-Norimberk)
4,13
Ex2 – Valašský / Slovácký expres
4,13
R17 Praha – České Budějovice
4,12

 

Nejhůře hodnocené linky

R11B České Budějovice – Brno
3,75
Ex1 – závazková
3,74
R11A České Budějovice – Plzeň
3,73
R19 Praha – Česká Třebová – Brno
3,70

 

 

Tagy České dráhy Krušnohor linky dálkové dopravy Můj vlak R15 R19
195 komentářů