Qantas urychlí návrat A380. Kvůli nedostatku pilotů dreamlinerů

Airbus A380 společnosti Qantas. Foto: AirbusAirbus A380 společnosti Qantas. Foto: Airbus

Piloti dreamlinerů musí v Queenslandu po každém zahraničním letu do karantény.

Australská letecká společnost Qantas má již v lednu vrátit do provozu po téměř dvouleté pauze Airbus A380. Důvodem není ani tak vysoká poptávka, jako nedostatek pilotů na jiné dálkové letadlo: Boeing 787 Dreamliner.

Informoval o tom list Sydney Morning Herald, který se odvolává na dopis vedení firmy zaměstnancům. Podle listu by se A380 měl objevit již v lednu na lince ze Sydney do Los Angeles. Původně plánoval Qantas nasazení těchto letadel až v dubnu, nyní je již jistý návrat 11. ledna.

Dopravce ale čelí nečekanému problému: striktním podmínkám karantény ve Queenslandu, jednom ze států Austrálie. Podle pravidel musí každý pilot po mezinárodním letu jít na 14 dní do karantény. Kvůli tomu chybí dopravci asi 70 pilotů. Qantas plánovaný dřívější restart provozu A380 potvrdil. První letadlo se již vrátilo z USA, kde bylo dlouhodobě uskladněno.

Provoz největších osobních letadel na světe zatím obnovilo pět leteckých společností, naposledy Qatar Airways. Už dříve s ním obnovily lety China Southern Airlines a Emirates. Na podzim se vrátil do provozu u Singapore Airlines a British Airways. Návrat chystají ještě Etihad Airways. U jiných dopravců, například Air France či Lufthansy, došlo již k trvalému vyřazení.

Qantas má celkem dvanáct letadel A380, všechny prošly nákladnou modernizací interiéru. Probíhala v Drážďanech.

Tagy A380 Airbus A380 Qantas
17 komentářů