18 vozů a Němka v čele. Banát expres poprvé potáhne parní lokomotiva

Parní lokomotiva 555.0153 (Němka). Pramen: Pardubický krajParní lokomotiva 555.0153 (Němka). Pramen: Pardubický kraj

Parní lokomotiva pojede v úseku Praha - Ústí nad Orlicí.

Fanoušky železnice čeká ve druhé polovině srpna velmi netradiční a unikátní podívaná na koridorové trati mezi Prahou a Českou Třebovou. Pořadatelé Festivalu Banát vypraví do Rumunska poprvé vlak, v jehož čele bude část cesty parní lokomotiva.

Půjde konkrétně o lokomotivu 555.0153 přezdívanou Němka, provozovanou spolkem z Dolní Lipky. Nasazení parní lokomotivy oznámili pořadatelé v tiskové zprávě. Festival pořádají k podpoře zachování českého kulturního dědictví v oblasti Banátu. „Speciální výprava parní lokomotivy, která přiblíží vlakový expres do českých vesnic v Banátu, bude symbolickým i reálným mostem mezi minulostí a budoucností této jedinečné oblasti,“ uvedl člen organizačního týmu Štěpán Slaný Štěpán Slaný.

Dopravcem je letos společnost PARI CZ. Expres s 18 vozy má vyjet 20. srpna z pražského holešovického nádraží v 16:00. Lokomotiva potáhne soupravu až do Ústí nad Orlicí, kde ji převezme elektrická lokomotiva, která vlak dopraví až na slovensko-maďarské hranice. Půjde i o jednu z posledních možností, jak vidět parní lokomotivu na koridoru mezi Prahou a Českou Třebovou, se zavedením výhradního provozu zabezpečovače ETCS na této trati už historická vozidla neprojedou.

Parní lokomotiva, která bude na festival vypravena, představuje nejen technický skvost a připomínku doby, kdy parní vlaky tvořily páteř dopravy, ale také oslavu české kultury, která si v Banátu zachovala svou jedinečnost a autenticitu. Pro mě osobně je to také způsob, jak vzdát hold drážní tradici a železničnímu světu obecně, nejen opravovat a modernizovat lokomotivy, ale i dát možnost projevit krásu parních strojů,“ říká Jan Paroubek ze společnosti PARI CZ.

Doprava vlaky do Banátu běží od roku 2017

Největší česká kulturní akce za hranicemi České republiky se koná od roku 2012 v malé vesničce v Rumunsku, Eibenthalu. Od roku 2017 organizátoři pravidelně vypravují speciální půlkilometru dlouhý vlak, který přes Slovensko a Maďarsko míří do rumunského města Oršava. Odtud se návštěvníci přesouvají pomocí lodí a autobusů do cílové vesničky Eibenthal.

Během čtyř dnů zde vystoupí přes třicet hudebních kapel v čele s Prago Union, Terne Čhave a Lucií Redlovou. Program doplní mnoho osobností formou besed, přednášek a divadelních představení. Cílem festivalu zviditelnění této unikátní české komunity. V České Banátu, jak se oblast na hranici Rumunska a Srbska nazývá, žije necelých 2 000 krajanů, kteří sem přišli kolem roku 1823 z tehdejšího Rakouska-Uherska.

„Festival je pro nás srdcovou záležitostí, velkým koníčkem, kterému se věnujeme už třináct let. Vždy hledáme symbiózu mezi návštěvníky, vystupujícími a místními krajany, kteří se většinou aktivně podílejí na organizaci nebo nabízejí své služby. Festival je důležitým nástrojem, který za tu dobu dokázal výrazně zvýšit povědomí o této české komunitě a přitáhnout pozornost, díky které má tato oblast šanci na kvalitní budoucnost. Výprava parní lokomotivy je pro nás dalším milníkem v naší činnosti,“ dodal Slaný

Na akci zbývá posledních 100 lístků, které je možné si objednat až do odjezdu na festivalovém webu.

Tagy Banát Expres Festival Banát PARI CZ Servis Praha - Oršava vlak do Banátu
40 komentářů